Pages

Monday, May 24, 2010

Ular


Noni adalah seorang executive di sebuah syarikat pembekal barangan komputer di Shah Alam. Baru bekerja tak sampai setahun tapi popularitinya cukup hebat, macam super star lak dekat kilangnya tu. Bukan sebab dia cantik, bukan sebab body baik punya tapi sebab dia seorang yg cukup ceria. Disenangi oleh semua orang.

Noni ni kerjanya banyak terbabit dengan aktiviti luar, jumpa orang sana jumpa orang sini ( kononnya la ) jadi memang jarang la ada dekat office. Kalau tengok punch card banyak kosong dari berisi tapi orang tak cakap apa, sebab dia kan banyak kerja luar. Memang ' nature ' kerja dia macam tu.

Satu hari tengah sedap si Noni mentekedarah kat luar ( time kerja ) dia rasa gatal gatal dekat lengan, garu. Lepas tu gatal dekat peha pulak, garu lagi. Sudah nya satu badan naik gatal gatal. Mula nya dia ingatkan elergik dengan makanan tapi sampai 3-4 hari gatalnya tu makin menjadi jadi, beberapa bahagian kulitnya sudah menebal. Semacam kurap dah rupenya.

Si Noni mula menggelabah, dengan bantuan beberapa member. Si Noni di bawa berjumpa dengan seorang pawang dekat Ulu Puchong, masa tu separuh kaki dia sudah tumbuh sisik. Sepanjang perjalanan ke rumah pawang tu, si Noni menangis tak henti henti. Sampai dekat rumah pawang, Noni dah tak boleh berjalan, sampai ke dada dah bersisik.

Tanpa berlengah lagi, pawang terus menggelupur membaca mentera. Cuba hendak selamatkan Noni yang kononnya terkena badi ular. Makin kuat pawang menggelupur, makin cepat bahagian badan Noni bertukar menjadi bersisik macam ular. Sudahnya sisik semua sudah merayap sampai ke muka.

Seluruh tubuh Noni makin pedih, rasa gatal yang teramat sangat. Terasa bagaikan tak dapat dibendung lagi, Noni menjerit sekuat hati. Pawang dekat sebelah sudah pengsan, cuma bayangan ular yang memenuhi ruang bilik tersebut. Asap berkepul kepul keluar dari ubun ubun kepala Noni. Tiba tiba satu imej manusia terhasil daripada kepulan asap yang keluar dari kepala Noni tu.

" Ehh, Bos ke ni ? Tolong la saya Bos, saya janji taknak ' ngulor ' dah, lepas ni saya buat kerja betul betul. Tolong la tarik balik sumpahan ni Bos, please ".

4 comments:

reen_sofee said...

ok tak paham jugak.
bos die sape??

sophie said...

Ngulor tu ape??=)

GeNgKaPaK said...

aku pun xphm...hahaha

Kimmy said...

haha.. ngulor ni kalau org yg duk kuantan n terengganu ni faham la.. maksudnye,, curi tulang..
kan si noni tadi selalu kerja 'luar' ofis..

hehe