Pages

Tuesday, May 11, 2010

Aku Din dan Polis


Kisah ini terjadi pada tahun 1999, semasa aku dan Din hendak mencari kedai spare-part motor. Aku yang pada masa itu memiliki lesen 'L' dengan penuh bangga lagi confident membawa motor kapcai ayahku, untuk mencari kedai spare-part motor tanpa perancangan ke arah mana kami harus cari kedai tersebut. Di pertengahan jalan, aku dengan selambanya memotong laju sebuah motorsikal yang dinaiki dua orang anggota polis siap bersenjata.

Sebaik sahaja aku memotong terdengar suara menjerit ' hoi ', aku dengan macho buat buat tak dengar. Malangnya Din yang agak lurus bendul duduk dibelakang telah menoleh ke arah polis tersebut, lalu memberitahu dengan menepuk nepuk bahu aku bahawa polis tu suruh kami berhenti. Aiseyyy kau ni bai, aku dengan berat hati dan gabra giler berhenti di depan stesen minyak. Otak pun mula berputar-putar mencari alasan.

Polis : Laju bawak motor bang ?
Aku : Maaf Bang ... ehh encik ... err...errr..err.. saya nak cepat nie, ada hal sikit

Polis
: Awak tak dengar ke saya panggil tadi ?
Aku : Errr..errr... dengar .. ehh .. tak berapa dengar la tuan

Polis
: Ni... nak pergi mana ni ??
Aku : Sanun !
Din : Sinun !

Entah maca mana kawan aku ikut jawab sekali soalan tu, serentak kami jawab sambil menunjukkan arah jalan yang lain menggunakan isyarat tangan. Kami berpandangan, " confirm kantoi ni " sambil aku buat isyarat penumbuk dekat Din.

Polis : Kamu sebenarnya nak kemana nie ?
Aku : Ehh.. bang... encik.. err..errr.. kami sebenarnya nak cari kedai spare-part motor, tapi tak tahu nak pegi cari dekat mana lagi
Polis : Hemmm, ok takpe. Tunjukkan ROAD-TAX dengan LESEN !

Alamak, part nie la yang paling aku comeh sekali. Adusssss, masak aku kali ni. Dengan lesu aku bukak sit motor sambil otak terus mencari idea dengan mata memandang ke stesen minyak. Setelah agak lama, tiba tiba kawan aku menegur.

Din : Kau cari apa ?
Aku : Road-tax, jawab aku ringkas .

Din
: Mana ada road-tax kat celah situ samdol ?
Aku : Ehhh .... !! Laaa ..... tanpa aku sedar, aku sedang membuka penutup tangki minyak untuk mencari road-tax. Polis yang memerhati mula berbisik bisik

Aku : Kat mana ye road-tax motor ni ? aku cuba menenangkan situasi balik.
Din : Bawah plastik beras tu kot, ko ni agak agak la bawak plastik beras.
Aku : Ha ... ada pun, ni dia. Dalam hati ingat aku nak tumbuk je laju laju si din ni, nasib la adik dia cun.

Polis : Hemmmm .... ada punn, lesen ?
Aku : Errr...errr...errr... ada, nie dia

Polis : Lesen 'L' ni, mana boleh naik berdua
Aku : Errr...errr..eerrr .. saya tahu tuan, tak boleh naik berdua. Tapi, hari dah hampir gelap. Kawan saya ni rabun jauh, saya terpaksa bawak motor ni. Kawan saya lesen penuh tuan

Polis : Tengok lesen awak
Din : Ada...ada...ada nah encik ( sambil menunjukkan lesen luar negara )

Polis
: Bukan lesen Malaysia ni ?
Din : Errr...errr... tu international lesen tu tuan, mana mana negara boleh pakai .

Polis
: (sambil memusing musing lesen tunggang terbalik) mana dia punya kelas ? Takde pun tulis B ?
Din : Ohhh ... lesen nie saya amik dekat US, lesen ni boleh bawak semua kenderaan tuan.

Polis : (sambil garu-garu kepala tak paham ) Oh yea kerr ... Hemmm.. okey lah saya lepaskan awak berdua, tapi awak kena tukar lesen tu kepada lesen Malaysia. Saya berdua sebenarnya dari bahagian mencegah jenayah, kami sedang buat rondaan biasa je.
Aku : ohhh .... Terima kasih banyak banyak tuan

Bila polis tu belah je, aku mengugut Din supaya bagi adik dia yang cun tu dekat aku. Dengan alasan sebab si sengal tu hampir mengantoikan diri tadi, kami cancel pergi kedai spare-part. Balik rumah Din, sebab ingin tunaikan permintaan aku tadi.


P/s : Kalau anda betol, jangan sesekali merasa cuak @ gabra @ comeh bila berdepan dengan polis

6 comments:

nanad said...

nasib baik lepas .. hah

sophie said...

Nak ronda2 pun nak tahan orang..Nasib terlepas dr saman.=)

sugar2 kapas strawberry said...

korg bw bpe km sejam nih??
hihi

GeNgKaPaK said...

nanad - klo xmelayang 300..haha
sophie - igt muke aku ni jahat sgt agaknye..haha
sugar2 - 10km sejam je..haha

jo said...

eleh..ingat ada kejadian tembak menembak lepas tu...

GeNgKaPaK said...

xnk aku kna tembak ngn polis free2..haha