Pages

Friday, July 30, 2010

Wong Ah Beng Di Pusat Membeli Belah

Ini adalah wa punya pemerhatian terhadap perlakuan social yang seling boleh dilihat di pusat pusat membeli belah di tanah ayer.


Awek cun + balak hensem

Ini couple rileks sahaja. Tiada menunjukkan public affection yang berlebihan. Olang lain pun sinang melihat meleka.


Awek cun + balak tak hensem

Kebanyakan awek yang cun mesti mendapat balak yang tidak hensem. Sila pelhatikan balak itu, ada satu macam muka bangga sebab dia punya amoi cun. Kadang kadang itu balak mesti pakai spec hitam mau kasik nampak sikit hensem. Boleh diperhatikan juga, itu balak suka buat lawak talak kelaka mau kasik tambat hati aweknya itu ( tapi itu awek jalang ketawa, cuma senyum manis sahaja ). Selalunya juga, balak itu mempunyai dompet yang tebal.


Awek tak cun + balak hensem

Lu boleh nampak itu awek mesti pegang kaw kaw tangan balak dia yang hensem tamau kasik lepas. Wa pun tatau apa hat. Public affection yang terlampau lampau juga akan dilakukan oleh itu awek tersebut terhadap balaknya. Boleh diperhatikan jua kadang kadang itu balak hensem pun ada sikit segan sama itu awek punya tingkat laku. Lepas itu aa, kalau ada amoi cun lalu tepi, ini awek tak cun mesti kasik jelingan maut telhadap itu amoi cun. Selupa mau makan olang... Inseculity ploblem.


Awek tak cun + balak tak hensem

Ini couple talak sapa pedulik punya.. no komen.


Group of girls + 1 guy

Selalunya berlaku di kedai makan. Seolang lelaki di kelilingi kawan kawan pelempuan nya. Sungguh selonok kalau dapat mendengar perbualan meleka. Lu akan pelasan, sambil meleka makan, itu lelaki mesti cakap paling banyak sambil buat lawak talak kelaka ( tapi kawan kawan pelempuannya mesti ketawa jugak ).


Awek cun berpakaian seksi

Akan lamai olang melihat awek ini. Tetapi awek ini talak kisah sebab besar kemungkinan dia sulah biasa mendapat pandangan seperti itu. Awek seksi ini suka menunjukkan buah buahan di dadanya, atau pusatnya dikhalayak lamai kelana dia tau badannya ada powah. Seperti juga lu ada keleta cantik ka lumah besar ka jam balu ka mesti kasik olang tengok, so boleh pelasaan ada happy. Ini awek pun sebegitu jua.


Awek tak cun berpakaian seksi

Hoiyoooo ini manyak keji punya polumpuan. Lu balang talak cantik kasik tutup mahh, jangan bikin olang lain sakit mata. Ini spesis juga suka menipu dili sendili dengan mengatakan " I wear sexy and I feel good " ataupun " I have the right to wear anything I want ". Sememangnya meleka melasakan bahawa berpakaian seksi boleh menjadikan meleka jadi lagi lawa. Wa tidak lasa begitu. Huduh akan tetap huduh. Tetapi jikalau huduh & sexy ? Tepuklah lu punya dada tanya selera ada lalu ka. Tatau apa mau cakap lagi woo.


Jadi lu olang telgolong dalam mana satu gloup ?

Thursday, July 29, 2010

Bos Power ?

Disebabkan masalah pekerja pekerja yang agak kurang motivasi dan selalu cuai tambah pula dengan pemalas, bos baru ni decide nak ajar mereka sikit firstday dia dekat kompani tu. So, siapa siapa yang dia nampak paling pemalas, dia akan pecat on the spot. Memang malang tidak berbau, dia ternampak seorang pekerja yang sedang duduk menyandar dekat tepi dinding.

" Yang berbaju biru tu " dia menjerit. Jeritan kuat menyebabkan semua pekerja tersentak dan memandang kepada lelaki berkenaan. " Berapa gaji awak? " dia bertanya dengan nada yang agak keras. " Dalam RM800 " pekerja tu menjawab. Bos tu menjawab " Nah ambil ni Rm800, berambus dari sini. Kalau hendak duduk menyandar pergi kerja tempat lain ".

Pekerja tu ambil duit, lalu terus beredar macam tu je. Bos tadi memandang ke semua pekerja pekerjanya. Seperti yang mereka paham, siapa malas, sure kene pecat!

Merasakan pekerja pekerja memahami maksud kejadian tadi, bos itu merasa puas. Sebelum bos itu masuk semula ke dalam officenya, dia bertanya kepada salah seorang pekerja di situ " Mamat tadi tu kerja department mana? "

Jawab si pekerja " Owh, dia tu datang hantar pizza, tak kerja sini pun ".

Thursday, July 22, 2010

Last Post

Salam semua blogger blogger, aku harap semua sihat ok. Aku ada masalah besar sekarang ni, jadi otak aku memang tak berfungsi macam biasa. Banyak idea yang terpaksa dibekukan, aku perlukan masa untuk kembalikan semula semangat aku ini. Mungkin bertahun lamanya..

Ada 2 perkara penting yang aku memang impikan, berkecai begitu saja. Punah harapan aku, sebab 2 perkara ini lah yang menjadi penguat dalam hidup aku. Tapi apabila kedua duanya hilang, memang tak mungkin akan diselamatkan lagi. Aku telah berusaha sedaya upaya, untuk merealisasikan kedua dua impian aku ini. Tapi apakan daya, Allah lebih mengetahui. Aku pasrah.

Terima kasih juga kepada pengunjung pengunjung yang tidak jemu jemu untuk memberi komen dan jugak kritikan, aku hargai semua tu. Aku juga hendak minta maaf, seandainya selama ini entry aku ada berunsur perkara perkara yang korang terasa. Minta maaf juga, kerana aku jarang jenguk blog korang.

Monday, July 19, 2010

Baju Bercorak Sama

Ramli baru pulang dari pejabatnya ketika isterinya Shima meminta maaf kepadanya.

Shima : Abang.. maaf ya, saya baru saja selesai sterika baju abang tetapi kerana terlalu panas.. lengannya hangus.

Ramli : Tak apalah... Shima masih ingatkan dalam almari, abang masih ada baju yang sama coraknya. Abang belum pernah memakainya kerana itu pemberian dari teman baik abang dari Australia dan abang sangat menyukainya.

Shima : Saya ingat bang.. nasib baik abang masih menyimpannya dan baju itulah yang saya gunting untuk menampal lengan baju yang hangus itu.

Buku Tidak Bermutu

Noni masuk ke sebuah perpustakaan dan berdiri di depan seorang pegawai perpustakaan tersebut sambil berkata " Saya mahu komplain! "

" Ada apa, Cik? " petugas perpustakaan bertanya.

" Minggu lalu saya meminjam sebuah buku dari perpustakaan ini, dan buku tersebut sangat tidak bermutu! " jelas Noni.

" Kenapa pula Cik? "

" Hurufnya kecil kecil, tidak ada ruang di antara perkataan, tidak ada perenggan, semuanya hanya huruf huruf, tidak ada gambar menarik, dan yang paling menyedihkan, buku itu sama sekali tidak menceritakan apa pun padahal ada banyak nama orang di dalamnya! "

Petugas perpustakaan itu langsung terbeliak dan berkata " Jadi andalah orang yang membawa buku telefon kami yang hilang minggu lalu! "

Sunday, July 18, 2010

Penculik

Seorang ibu (tunggal) amat bimbang dengan keadaan anak (tunggal) nya yang telah diculik seminggu lepas. Ibu (tunggal) itu telah menerima panggilan (tunggal) semalam. Penculik itu telah meminta wang tebusan sebanyak RM500,000 untuk ditukarkan dengan anak kesayangannya. Hari ini dia telah menerima satu lagi panggilan.

Ibu : ( Takut ) hello...

Noname : Apa hello hello ? Bila mau bagi wang ?

Ibu : Tolong lah.. Saya tak ada wang sebanyak itu.. Tolong lah turunkan harga.

Noname : Lu ingat wa ni budak budak ka ? Makin lama tangguh makin mahal maa.. Ada ka patut lu mau murah pulak.

Ibu : Tolong lah... Saya tak mampu dapatkan duit sebanyak itu sekarang ni.

Noname : Okay.. Wa bagi sampai esok hali.. Kalu tak dapat gak wa tarik.....

Ibu : ( Menangis ) Tolong jangan tarik nyawa anak saya ! please.

Noname : Apa ?

Ibu : Saya tak boleh hidup tanpa anak saya.

Noname : Haiyaa.... Wa dali syalikat perusahaan kereta maa.. Lu punya kereta sula 7 bulan tak bayar.. Tiap bulan pun wa ada bagi warning maa... Wa tarik kereta maa.. Wa bukan along mau tarik nyawa.

Ibu : ( Malu )

Saturday, July 17, 2010

Tertelan Duit

Malam tu, sepasang suami isteri sudah bersiap siap hendak masuk ke bilik tidur. Tiba tiba mereka terdengar suara anak bongsu mereka menangis. Mereka pun pergi mendapat anak itu lalu bertanyakan kenapa dia menangis. Si anak menjawab dia tertelan duit syiling lima sen dan sekarang dia takut akan mati sebab tertelan duit Itu, lalu terus menangis teresak esak.

Si ayah yang buntu hendak memujuk anak itu, tiba tiba teringat duit dalam poket seluarnya lalu mengeluarkan duit lima sen. Kemudian si ayah berpura pura membuat magik dan mengeluarkan duit lima sen dari telinga anaknya.

" Ha, kan ayah dah keluarkan ni ". Si anak teruja dan terus berhenti menangis. Sepantas kilat anak itu mengambil duit lima sen itu dan menelannya lalu berkata " Buat lagi sekali ayah ".

Khasiat Telur Separuh Masak

Aziz dan Ani membawa anak lelaki mereka yang berusia 6 tahun ke klinik. Walaupun pada mulanya agak malu dan segan, akhirnya mereka membuka mulut juga menceritakan kebimbangan mereka tentang kemaluan anak mereka yang agak kecil berbanding kanak kanak lain yang sebayanya.

Selepas melakukan pemeriksaan, doktor berkata " beri makan telur separuh masak setiap pagi. Lama lama besarlah tu ".

Pada keesokan paginya, apabila anak lelaki mereka hendak bersarapan, terkejutlah dia melihat ada 10 biji telur di meja makan.

" Telur ni untuk saya ke mak? " tanya si anak.

" Engkau makan dua biji saja. Yang lain tu untuk ayah " kata emaknya.

Friday, July 16, 2010

Keadaan Suami

Seorang isteri menemani suaminya untuk pemeriksaan kesihatan. Selesai pemeriksaan, doktor memanggil isteri tersebut untuk membicarakan keadaan suaminya, berdua sahaja.

" Suami puan menderita penyakit yang cukup berat, yang di pengaruhi stress yang menimpa dirinya. Jika puan ingin suami puan tetap hidup, lakukan nasihat nasihat yang saya berikan " kata doktor.

" Pagi hari buatkan sarapan yang enak. Perlakukan suami dengan baik dan lembut. Untuk makan siang, buatkan menu yang lengkap zatnya. Malam harinya sajikan makan malam yang istimewa. Jaga perasaannya, jangan bebani dia dengan pekerjaan rumah tangga dan jangan berkeluh kesah. Jika puan tidak melakukan semua itu, puan akan kehilangan suami " tambah doktor.

Dalam perjalanan pulang, si suami bertanya kepada isterinya " Apa kata doktor tentang penyakit abang? "

" Abang akan meninggal ".

Monday, July 12, 2010

Salah Tafsiran

Ada 26 orang gila, mereka akan menjalani ujian kesihatan di Amerika. Mereka dibawa dengan menggunakan pesawat Hercules yang besar. Ketika di udara, orang orang gila itu terlalu bising kerana bermain bola di dalam pesawat. Kapten pesawat marah dan menyuruh co-pilotnya untuk menenangkan mereka " Hoi! Bising sangat ni! Jangan main bola di dalam kapalterbang " bentak co-pilot kepada orang orang gila tersebut.

Akhirnya situasi menjadi tenang. Tapi lama kelamaan, Kapten curiga karena situasinya terlalu tenang. Dia menyuruh lagi co-pilotnya untuk memeriksa keadaan di belakang. Ketika co-pilot datang, dia terkejut setengah mati. Orang gilanya tinggal 4 orang " Hei, kamu semua! Kenapa tinggal 4 orang sahaja ? Yang lain ke mana? "

" Habis... tak boleh main bola di dalam kapalterbang, jadi mereka main bola di luar la ".

" Hahh !! Habis tu kenapa kamu semua masih berada di dalam? "

" Kan kami ni pemain simpanan ".

Sunday, July 11, 2010

Mimpi Seorang Isteri

Pada suatu pagi ketika bangun dari tidur, seorang isteri berkata pada suaminya " Tadi malam Ayang bermimpi Abang menghadiahkan Ayang set barang kemas berlian di hari Valentine ini. Apa pendapat Abang mengenai mimpi Ayang? ".

" Ayang pasti akan mengetahuinya malam ini jugak " jawab suaminya sambil membisik manja. Malam itu si suami memberikan kepada isterinya sebuah bungkusan hadiah.

Dengan hati berdebar debar penuh rasa seksaited (sexually excited) si isteri tersebut membuka bungkusan hadiah itu perlahan lahan dan isi bungkusan hadiah tersebut adalah sebuah buku yang berjudul " Jenis jenis Mimpi dan Maksudnya ".

Saturday, July 10, 2010

Salah Selipar

Seorang bapa pergi dengan anaknya untuk berjalan jalan menghirup udara segar, belum berapa jauh berjalan, si bapa baru sedar bahawa selipar yang dipakainya berlainan warna, yang kanan merah dan yang kiri berwarna biru.

Kerana malas untuk kembali ke rumah, dia menyuruh anaknya untuk pulang mengambilkan selipar yang betul dan sementara itu dia menunggu di bawah pohon yang rendang.

Setelah berapa lama, si anak kembali dengan tangan kosong.

" Kenapa kamu tidak bawa seliparnya? " kata bapa dengan susah hati.

" Sia sia je pak, selipar yang di rumah juga berlainan warna ".

Friday, July 9, 2010

Berita Baik

" Tahun ini ada berita baik, Ayah! " ujar seorang anak yang baru sahaja menerima hasil keputusan SPM kepada ayahnya.

" Berita baik apa? " tanya ayahnya.

" Yang pasti Ayah tidak perlu pening memikirkan belanja saya untuk masuk ke universiti " jawab si anak.

" Apa kau lulus dengan markah yang bagus dan mendapat biasiswa? " tanya ayahnya dengan wajah yang bercahaya.

" Bukan Ayah! Saya ... tidak lulus!! " jawab anaknya dengan selamba.

Thursday, July 8, 2010

Mat Punk

Seorang tua sedang duduk di kerusi di sebuah taman bunga sambil menikmati udara petang. Tiba tiba seorang anak muda bergaya punk duduk di sebelah si atok tersebut.

Rambut anak muda itu dicat kuning dan hijau, sementara rambut rambut yang berdiri dicat jingga dan ungu. Di sekeliling matanya diwarnakan hitam. Orang tua itu lama menatap si punk tersebut.

Merasa terganggu dengan tatapan orang tua itu, pemuda punk itu bertanya " Eh, pakcik.. Kenapa tenung saya macam tu ? Apakah dulu waktu muda pakcik tidak pernah buat kerja yang gila gila? "

Setelah menarik nafas panjang, orang tua itu menjawab " Tentu saja pernah. Dulu aku pernah mabuk teruk dan ketika mabuk itulah aku merogol seekor burung kakak tua. Jadi sekarang ini aku keliru, jangan jangan kamu adalah anakku ".

Wednesday, July 7, 2010

Mary Sue ke Bandar

Mary Sue datang ke sebuah kota besar untuk pertama kalinya. Dia check-in di sebuah hotel mewah dan seorang pelayan membawakan begnya menuju ke bilik yang Mary Sue akan menginap.

Mary Sue mengikuti langkah langkah pelayan itu dan ketika pelayan tersebut menutup pintu, Mary Sue melihat ke sekeliling dan marah marah kepada pelayan tersebut.

" Anak muda, aku mungkin tua dan kekampungan, tapi tidak bererti aku ini bodoh! Aku membayar mahal untuk tinggal di hotel ini tapi bilik ini bukanlah bilik yang sesuai dengan bayaran itu! Bilik ini begitu kecil, tidak ada kemudahan, tidak ada televisyen, bahkan tempat tidur pun tidak ada! "

" Nyonya, ini adalah lif " jawab pelayan tu selamber.

Kisah di sebuah Pasar Raya

Seorang gadis kecil merasa badannya lemah dan sakit ketika dia berada di pasaraya bersama ibunya.

" Mama " kata gadis kecil itu.
" Bolehkan kita balik sekarang? "

" Tidak " jawab ibunya.

" Ma, saya rasa hendak muntah! " kata gadis kecil itu.

" Keluarlah, pergi ke tandas di tingkat atas "


Setelah kira kira 20 saat, gadis kecil itu kembali ke tempat duduknya.

" Sudah selesai? " tanya ibunya.

" Ya "

" Cepatnya? "

" Saya tidak pergi ke tingkat atas.. Ma " kata anaknya lalu menyambung.
" Dekat tepi tu ada sebuah kotak derma... disitu tertulis UNTUK ORANG YANG SAKIT "