Pages

Tuesday, December 29, 2009

Dugaan Hidup

Apa dah jadi 2x
Sampai sekarang tak kahwin lagi
Apa nak jadi 2x
Kalau tak kahwin kau menyesal nanti
Apa dah jadi..

Mula-mula ku bercinta
Dengan Siti Zaharah
Yang ini aku tak berapa berkenan
Sebab dia kuat mentedarah..

Bercinta pulak dengan si Salmah
Dia mintak izin keluar pagi
Sampai malam tak balik rumah
Ku lepaskan sudah..

Apa dah jadi 2x
Sampai sekarang tak kahwin lagi
Apa nak jadi 2x
Kalau tak kahwin kau menyesal nanti
Apa dah jadi..

Bercinta pula dengan
Anak pakcik Hamdan
Aku dengar suaranya kejap kecik kejap besar
Baru ku tahu rupanya makwe ku pondan..

Bercinta pula dengan si Yati
Hari ini aku berjanji sehidup semati
Besok pagi rupanya betul-betul dia mati
Hai sunyi lah sepi..

Apa dah jadi 2x
Sampai sekarang tak kahwin lagi
Apa nak jadi 2x
Kalau tak kahwin kau menyesal nanti
Apa dah jadi..

Bercinta pulak dengan budak tanjung keling
Aku tengok dari belakang pingangnye ramping
Bila dia pusing
Ku tengok matanye juling..

Bercinta pula dengan budak tangkak
Yang ini pulak aku panggil dua tiga kali
Dia tak menyahut baru aku tahu rupanya
Makwe tu pekak
Pekak lah badak..

Apa dah jadi 2x
Sampai sekarang tak kahwin lagi
Apa nak jadi 2x
Kalau tak kahwin kau menyesal nanti
Apa dah jadi..

Bercinta pulak dengan budak simpang renggam
Tapi sayang mak bapaknya tak suka
Dia kata tak nak menantu hitam legam..

Susah-susah sangat menikah je budak telok gadung
Yang hairannya aku menikah lima tahun
Tak dapat anak
Mak mertua aku saja yang asyik mengandung
Aku juga yang melopong..

Apa dah jadi 2x
Sampai sekarang tak kahwin lagi
Apa nak jadi 2x
Kalau tak kahwin kau menyesal nanti
Apa dah jadi..

Itu lah mak aku pesan
Apa pun rintangan apa pun halangan
Apa pun cabaran
SABAR LAH IJAL..


Tengah sabar la ni...

Sunday, December 27, 2009

Hari Asyura

Hari Asyura adalah hari ke-10 pada bulan Muharram dalam kalender Islam. Sedangkan asyura sendiri bererti kesepuluh.

Hari ini menjadi terkenal kerana bagi kalangan Syi'ah dan sebahagian Sufi merupakan hari berkabungnya atas kesyahidan Husain bin Ali, cucu dari Nabi Muhammad s.a.w pada Pertempuran Karbala tahun 61 H (680). Akan tetapi, Sunni berkeyakinan bahawa Nabi Musa berpuasa pada hari tersebut untuk menggambarkan kegembiraan kepada Tuhan kerana kaum Yahudi sudah terbebas dari Fira'un (Exodus). Menurut tradisi Sunni, Nabi Muhammad s.a.w berpuasa pada hari tersebut dan meminta orang-orang pula untuk berpuasa.


Sejarah..

Pada masa pra-Islam, 'Asyura diperingati sebagai hari raya rasmi bangsa Arab. Pada masa itu orang-orang berpuasa dan bersyukur menyambut 'Asyura. Mereka merayakan hari itu dengan penuh suka cita sebagaimana hari Nawruz yang dijadikan hari raya di negeri Iran.

Dalam sejarah Arab, hari 'Asyura (10 Muharram) adalah hari raya bersejarah. Pada hari itu setiap suku mengadakan perayaan dengan mengenakan pakaian baru dan menghias kota-kota mereka. Sekelompok bangsa Arab, yang dikenal sebagai kelompok Yazidi, merayakan hari raya tersebut sebagai hari suka cita.


Asyura bagi Muslim Sunni..

Sebelum Islam, Hari Asyura sudah menjadi hari peringatan dimana beberapa orang Mekkah biasanya melakukan puasa. Ketika Nabi Muhammad s.a.w melakukan hijrah ke Madinah, ia mengetahui bahwa Yahudi di daerah tersebut berpuasa pada hari Asyura - merupakan hari besar Yahudi (Yom Kippur). Saat itu, Muhammad s.a.w menyatakan bahawa Muslim dapat berpuasa pada hari-hari itu.

Asyura merupakan peringatan hal-hal di bawah ini dimana Muslim, khususnya Sunni percaya terjadi pada tanggal 10 Muharram.

* Bebasnya Nabi Nuh dan ummatnya dari banjir besar.
* Nabi Ibrahim selamat dari apinya Namrudz.
* Kesembuhan Nabi Yakub dari kebutaan dan ia dibawa bertemua dengan Nabi Yusuf pada hari asyura.
* Nabi Musa selamat dari pasukan Fir'aun
* Nabi Isa diangkat ke surga setelah usaha Roma untuk menangkap dan menyalibnya gagal

Saturday, December 26, 2009

Pencarian Ahli Baru


logo syarikat kami


SLAM....Bukan name kumpulan yg nyanyikan lagu 'gerimis mengundang' , bukan juga kumpulan yg melakonkan dalam filem 'bara'.Tetapi ia adalah,salah satu organisasi yg memainkan peranan yg penting dalam menyatukan ukhwah sesama islam.

Nak diikutkan , kami amat memerlukan ahli-ahli baru bagi mengukuhkan lagi orgasasi ini.Untuk pertanyaan lebih lanjut sila layari ke laman web syarikat kami , atau lebih senang datang sendiri ke syarikat kami.Sebab anda perlu mengetahui selok-belok tentang syarikat ini,jadi datang lah beramai2 kerana kami hanya memerlukan 4 orang sahaja buat masa ini..

Diharapkan kerjasama dari anda semua...

P/s : Anda perlu ada sifat kesabaran yg tinggi , cekal untuk hadapi segala rintangan , yg paling penting pandai memasak..


Berkhidmat untuk semua....

Friday, December 25, 2009

Malam Pertama Pengantin

Seorang lelaki bernama Baskon yang baru saja menjalani malam pertama bersama isterinya, menceritakan tentang kemuskilannya kepada seorang kawan, Abon.

"Wah, gila juga! Ternyata memang benar," ujar Baskon. "Kebiasaan yang sering kita lakukan ketika masih bujang, boleh berulang pada malam pengantin."

"Sebenarnya apa yang berlaku semalam?" si Abon ingin tahu.

"Begini. Kau kan tau kalau sewaktu bujang aku suka melanggan perempuan."

"Ho oh."

"Nah, terus malam pengantin semalam, setelah selesai melakukan hubungan, tanpa sengaja aku memberikan wang RM 100 pada isteri aku."

"Wah, gila kau!" Abon terperanjat. "Bagaimana? Isteri kau marah?"

"Itulah masalahnya," Baskon menjawap. "Dia malah memberikan pulangan wang RM 25 kat aku!"


18sx...hahaha

Wednesday, December 23, 2009

Jadual Imtihan

Jadual Imtihan Tahun 4 ( Tafahna Al - Asyraf )

17/01/10 - Qawaid Fiqh
(Ahad)

20/01/10 - Tafsir Ayat Ahkam
(Rabu)

24/01/10 - Lughah Arabiah
(Ahad)

27/01/10 - Bahasa Inggeris
(Rabu)

31/01/10 - Qaah Bahas ( qawaid fiqh )
(Ahad)


Allahumma najahtum fil imtihan...

Sunday, December 20, 2009

Deghoyan..


oh kome deghoyan dah bebunge
moh kite minang anok dare
anok dare anok dare bote
teman jumpe dipadang cendale


kate deme sakit jantung cinte
sakit lagi bile jatuh tangge
kate deme cinte itu bute
nasib baik teman tak merabe-rabe


bile musim deghoyan
deme mule bengken
jangan silap sikit
nanti deme tengken


kalau musim deghoyan
rame berani nampo
ape deme nak heran
saman buleh bayo


oh kome deghoyan udoh lughoh
lebih baik cepat pegi suloh
lambat sikit kome dapat habok
kalau tido jawabnye tingge pokok


duit deghoyan yang tue nak ke mekoh
yang mude gate nok menikoh
musim deghoyan banyak sedare-mare
bile nebeh sekor tak nampok muke


Raje buah....

Kalau.......

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap..wow,cool giler
Kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap..eh,perasan bagus...

Kalau lelaki handsome buat jahat
Perempuan akan kata..nobody's perfect
Kalau lelaki tak handsome buat jahat
Perempuan akan cakap..memang,muka pun macam pecah rumah!


Kalau lelaki handsome tolong perempuan yg diganggu
Perempuan akan cakap..wah,machonya.. macam hero filem!
Kalau lelaki tak handsome tolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata..entah2 kawan dia...

Kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata..sepadan sangat...
Kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata..mesti kena bomoh perempuan tuh!

Kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata..jangan sedih,kan saya ada
Kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata..(terdiam, tapi telunjuknya meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...

Kalau lelaki handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap..perasaannya halus,penuh kasih sayang
Kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap..sesama keluarga memang harus menyayangi...

Kalau lelaki handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap..matching,hebat luar dalam
Kalau lelaki tak handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap..bang,bosnya mana?

Kalau lelaki handsome tak mau bergambar
Perempuan akan cakap..pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
Kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
Perempuan akan kata..tak sanggup melihat hasilnya ya?...

Kalau lelaki handsome tuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap..ini barulah lelaki gentlemen
Kalau lelaki tak handsome tuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap..naluri pembantu, memang begitu...

Kalau lelaki handsome bersedih hati
Perempuan akan cakap..let me be your shoulder to cry on
Kalau lelaki tak handsome bersedih hati
Perempuan akan kata..kuat nangis!!

P/s : Manusia tak akan lepas dari perkataan 'kalau'..


Kalaulah aku handsome...ermm

Wednesday, December 16, 2009

Awek ku SAYANG....

Aku suka sgt tengok jari-jemari awek aku...
Cantik betul…
Sungguh! Sampai takut nak pegang...
Bukan takut patah tau...
Tapi takut nanti jari-jemari kitorang tak boleh tolong each other di satu hari yang giler forever depan Yang Maha Esa...

Aku suka tengok rambut awek aku...
Cantik betul...
Sungguh! Sebab tu aku belikan dia tudung...
Hmm, bukan sebab jeles orang lain tgk plak tau....
Tapi, sebab aku nak tgk rambut iklan pantene dia tu sampai bila2...
Takut nanti dibakar dek api neraka, di suatu hari yang giler forever...

Aku suka tgk body awek aku...
Solid betol...
Sungguh! Sebab tu aku belikan dia telekung
Supaya mase die 'dating' dgn Kekasih die Yang Utama,
dia jauh lg cantik dan berseri menghadapNya.
Aku pun tumpang dapat pahala…
Peerghh!, Syoknye...

Aku sedih sgt bile tengok awek aku tak tido, tak makan, sbb rindu kat aku...
Aku pun macam tu jugak, ada problem yang sama..
Die tanya apa ubatnya?...
Aku pun bagi die al-Quran untuk penenang jiwa...
Semoga lebih cintakanNya drpd aku...

Aku sedih tengok awek aku selalu pesan macam2 kat aku…
"makan, minum, jaga diri, drive elok2 tau.. nanti sakit plak... bla bla bla bla"
katenya..
Tapi bila tengok movie sama2, burn asar maghrib gitu aje, die tak kata satu aper pun.. Hai...
Berdosanye aku....

Kesimpulannya, aku memang sayang sgt kt dia…
Nak jumper die, bersama dia, giler forever…
Yang ever punye forever…
Di dunia dan akhirat terutamanya, janji nak share heaven sama2…
Kekal bahagia, Selamanya...

Semoga kami saling mengingati, dosa sendiri pun infiniti...
Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...
Semoga kami menginsafi diri...
Ya Allah, ampunkanlah kami…
Semoga kami dapat kekal bersama selamanya, di syurga nanti...


Bile la nak kawen ni...

Sunday, December 13, 2009

Tukang Kapak dan Mungkar Nangkir


Al kisahnya seorang jutawan telah menulis satu wasiat barang siapa yg mendapat menjaganya di dalam kubur setelah beliau mati nanti akan diwarisi separuh dari harta peninggalanya itu.

Lalu di tanya pada anak-anak semua adakah mereka sanggup menjaganya di dalam kubur nanti?

Lantas menjawab anak, mana mungkin kami sanggup menjaga mu wahai ayah.Kerana pada masa itu ayah sudah pun menjadi mayat.

Selang keesokan di panggil semua adik beradiknya dan beliau berkata.

Wahai adik-adik ku sekelian sanggupkah kamu menjaga akan daku setelah aku mati nanti?Bersama selama 40 hari di dalam kubur yg ku hias indah seperti banglo mewah ini,dan aku juga akan memberi setengah dari harta ku kepada di antara kamu yg sanggup bersama ku.

Adik-adiknya pun menjawab,wahai abang ku adakah engkau sudah gila mana mungkin manusia sanggup bersama mayat selama itu di atas bumi inikan pula di dalam tanah.

Lalu dengan sedih jutawan tersebut membawa diri ke kamarnya,beliau masih
bertegas dengan hajatnya yang ingin di teman di dalam kubur nanti apabila beliau sudah mati nanti.Di panggil setiausahanya supaya di war-war di dalam akhbar dan media akan wasiatnya itu.

Dan akhirnya sampai jugalah hari di mana jutawan tersebut kembali kerahmatullah,kuburnya di hias indah dan di gali seperti sebuah banglo di dalam tanah yg mempunyai kemudahan harian selama 40 hari.

Dan pada waktu yg sama seorang tukang kapak yang sangat miskin telah mendengar akan wasiat tersebut lalu di beritahu kepada isterinya apakah aku perlu mengambil kesempatan ini untuk menjadi kaya?

Isterinya berkata,wahai suami ku apa la sangat menjaga mayat tersebut selama 40 hari di bandingkan kerja-kerja mu di dalam hutan bertemu harimau dan hantu bajang ketika menebang kayu.Lagi pun makanan disediakan.

Tukang kayu tersebut dengan tergesa-gesalah ke rumah jutawan tersebut untuk memaklumkan kepada waris jutawan tersebut akan niatnya.

Keesokan harinya di kebumikanlah jenazah jutawan tersebut walaupun mendapat bantahan dari orang-orang yang tahu akan agama.Si tukang kapak tu pun ikut sekali turun ke dalam tanah
bersama kapaknya.

Setelah tujuh langkah para hadirin meninggalkan tanah perkuburan maka datanglah mungkar dan nangkir ke dalam kubur tersebut.

Si tukang kapak yang tahu sedikit pasal agama menyedari akan siapa yang hadir itu pun menjauhkan diri dari mayat jutawan tersebut.Terfikir di fikiranya bahawa sudah tiba masanya jutawan tersebut akan di soal oleh mungkar dan nangkir.

Tetapi sebaliknya yang berlaku,mungkar dan nangkir telah menuju ke arahnya dan lalu berkata.

Apa yang kau buat di sini?

Aku menjaga mayat tersebut selama 40 hari untuk mendapat setengah harta wasiatnya.

Apa harta yang kau ada sekarang?

Aku cuma ada sebatang kapak ini sahaja untuk mencari rezeki.

Dari mana kau dapat kapak ni?

Aku membelinya

Lalu hilanglah mungkar dan nangkir di hari pertama di dalam kubur tersebut.

Hari kedua di tanya pula,apa yang kau buat dengan kapak ni?

Aku menebang pokok untuk di jadikan kayu api untuk di jual.

Hari ketiga di tanya lagi pasal kapak tersebut,pokok siapa yang kau tebang dengan kapak ni?

Dekat hutan mana ada orang punya pokok?

Adakah kau pasti?

Lalu hilang lagi mungkar dan nangkir

Hari ke empat

Adakah kau potong pokok tersebut dengan kapak ini ukuranya dan beratnya sama untuk di jual?

Aku potong cincai-cincai je,mana boleh ukur sama rata.

Lalu hilang dan muncul mungkar dan nankir tersebut selama 39 hari dan soalannya tetap sama berkisarkan kapak tersebut,dan di hari terakhir ke 40 datanglah mungkar dan nangkir sekali lg bertemu dengan tukang kapak tersebut.

Berkata mungkar dan nangkir hari ini hari terakhir aku bersama mu buat seketika tp aku akan bertanya pasal kapak ini,belum sempat mungkar dan nangkir menyoal beliau.Si tukang kapak tersebut telah melarikan diri ke atas dan membuka pintu kubur tersebut,lalu di perhatikannya begitu ramai orang sudah menantikan kehadiranya untuk keluar dari kubur tersebut.

Si tukang kapak tersebut dengan tergesa-gesa keluar dan meninggalkan mereka semua dan sambil berkata ambillah korang semua harta tersebut dan aku tidak menginginkannya lagi.

Sampai di rumah lalu si isteri berkata,wahai suami ku di manakah setengah harta peninggalan jutawan tersebut?

Maka jawab si tukang kapak,aku tidak mahukannya lagi.Sedangkan harta aku yang ada kat dunia ini hanya kapak,tapi apa yang di soal mungkar dan nangkir selama 40 hari semuanya hanya pasal kapak ini.Apa akan jadi sekiranya harta aku begitu banyak,bagaimana dapat aku menjawabnya?


Renung2 kan lah.....

Saturday, December 12, 2009

Akhirnye...

Setelah lama menyepi,akhirnye aku timbul balik.Sebulan jari jemari aku ni tak usik keyboard,semua internet punye pasal.Aku malas nak story pasal tenet ni,takut penuh dengan cacian dengan makian je nanti.Hahaha...

Apa2 pun syukur sebab semua dah kembali normal...


Ratio turun dengan mendadak...adehhh

Friday, November 6, 2009

Hak Kito

copy dari langkasuke,jgn mare.haha

Esok,pertemuan buku dengan ruas.Nogoghi vs kelate,siapakah yg bakal juara?Mengikut firasat nujum dr seremban mengatakan nogoghi akan menjulang piala malaysia,aku yakin dengan fisarat 2.haha....

Kalau boleh memang aku nak tengok kelate tersungkur,memang dr dulu lg aku tak bape nak ngam ngn kelate ni.Dulu masa aku kat CM,slamber je mat2 kelate ni paw aku.Memang sampai sekarang la dendam kesumat 2,siap la ko.haha...Tapi yg pasti,kalau kelate tersungkur.Dapat la menutup mata banyak pihak,memang tu yg aku nantikan.

Nota : Bagi penyokong nogoghi,digalakan bawak apo2 yg patut.Kelate ni beso la,kek mano2 buek hal dio yo.Sorangggg............


Hoben Jang Hoben........

Thursday, November 5, 2009

Legasi 43 Karat


Cite ni mengandungi 25 episod,baru je tadi aku dengan pak asan abis tengok.Cite ni masuk dalam slot samarinda,jadi cite ni berlangsung selama 1/2 jam sahaja.Tolak iklan cite ni dalam 15minit je pun,tu yg macam mendidih je bile bersambung.Dah la seminggu 3x je,nak tunggu pulak minggu depan.Last2 minggu terakhir ni,aku kumpulkan sume.

Aku cite la serba sedikit pasal cite ni,mengesahkan seorang budak yg poyo mengejar harta.Dani,tu lah name yg menjadi kegilaan pak asan bile menonton cite ni.Die ni dari kecik lagi dah bunuh orang,hidup kalau xbunuh orang tangan akan menggigil.Die ni dah di pungut dari kecik oleh seorang kaye,jadi bile nak besar naik minyak la.

Johan adalah sepupu dani ni,anak kepada mak su.Johan ni hidup sempoi je,tak pikir langsung pasal harta2 ni.Tu yg si dani naik lemak la,nak2 sume orang memang percaye bulat2 kt die ni.Ayat memang manis,sampai orang lain tak boleh nak syak segala perangai die yg jahat tu.

Akhirnye dani mati jugak,bajet nak bunuh johan.Last2 die jatuh ke bawah jugak,bak kata pepatah.Akhirnye jatuh ke tanah jua,ayat depan die lupe la plak.haha....Korang tengok la sendiri nanti,kalau tak best tak payah tengok.

Nota : Bagi sesiapa yg nak copy cite tu dari aku,aku dah delete.Harap maaf,haha..



Pak asan frust gile...

Tuesday, November 3, 2009

Keluarga 69..


Beberapa tahun lepas Sameon jumpa seorang janda bernama Semah yang mempunyai anak dara bernama Melati. Sameon berkahwin dengan Semah dan Melati adalah anak tiri Sameon. Selepas itu bapa kepada Sameon, Jamrud berkahwin dengan anak tiri Sameon, Melati.Ini membuatkan Melati, mak tiri kepada Sameon yang sebelum ini anak tirinya. Jadi ayah Sameon, Jamrud adalah anak tiri Sameon dan memjadikan Semah sebagai Mak Mertua kepada Bapak Mertuanya.

Selang beberapa bulan kemudian, Melati anak kepada isteri Sameon, Semah melahirkan anak lelaki, Jarul. Jadi Jarul dalah adik kepada Sameon. Tetapi Jarul adalah anak kepada Melati, anak kepada isteri Sameon, Semah. Menjadikan Jarul adalah cucu kepada isteri Sameon,Semah. Sekaligus menjadikan Sameon datuk kepada Jarul, adiknya. Itu tak seberapa lagi.

Selepas itu, Sameon dan Semah mendapat anak bernama Jayzee. Sekarang Melati, anak tiri Sameon dan juga Mak mertua Sameon menjadi kakak dan juga nenek kepada Jayzee. Jadi ayah Sameon, Jamrud menjadi abang ipar kepada anak Sameon yang mana kakak ipar Jayzee adalah isteri kepada ayah Sameon, Jadi sekarang, Sameon adalah abang ipar kepada emak mertuanya, isteri Sameon,Semah adalah makcik kepada anaknya sendiri, Melati... Anak Sameon, Jarul adalah sepupu kepada ayah Sameon, Jamrud dan Sameon adalah datuk kepada dirinya sendiri...

Aku pening.......Aku sindiri naik fening menterjemahkan semua nih!!
Hahaha...


Teruskan berfikir.....

Monday, November 2, 2009

Syabas JAIS


KUALA LUMPUR: Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin ditahan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tengah malam tadi kerana disyaki mengajar tanpa tauliah.

Beliau ditahan di sebuah banglo milik seorang ahli perniagaan di Taman Sri Ukay, Hulu Klang ketika memberikan ceramah kepada lebih 100 pengikut.

Apabila pasukan Jais memasuki premis berkenaan sekumpulan lelaki cuba menghalang anggota penguat kuasa menahannya.

Turut berada dalam banglo berkenaan ialah Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin dan Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Klang, Saari Sungib yang turut mempertikaikan kesahihan tindakan Jais untuk menahan Dr Mohd Asri.

Anggota Jais dikatakan memasuki banglo berkenaan kira-kira jam 9 malam dan kelihatan membawa Dr Mohd Asri keluar pada jam 12.10 ke Balai Polis Hulu Klang.

Polis yang memantau operasi turut berdepan masalah kerana tidak mempunyai waran tangkap dan hanya menjadi perantara bagi urusan membawa Dr Mohd Asri dan beberapa pengikutnya ke balai polis untuk diambil keterangan.

Turut mengiringi beliau ke balai polis ialah Zuraida, Saari dan beberapa pengikutnya menaiki kenderaan Jais.

Menurut sumber, Jais menyiasat kegiatan Dr Mohd Asri sejak beberapa bulan lalu kerana dipercayai cuba menghidupkan fahaman yang berlawanan dengan amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah dalam kelompok tertentu, terutama kumpulan elit dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) sejak beberapa tahun kebelakangan ini di sekitar Selangor.

Sebelum ini beliau dikaitkan dengan fahaman Wahabi. Fahaman itu diperkenalkan Muhammad bin Abdul Wahab pada abad ke-18 di Semenanjung Arab. Muhammad dilahirkan pada 1703 di Najd.

Antara ajaran Wahabi ialah menolak doa qunut, amalan membaca Yasin, bertahlil di kuburan dan zikir selepas sembahyang yang menjadi amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Ajaran itu dikatakan menimbulkan keraguan serta kontroversi sehingga menyebabkan ia dikatakan punca perpecahan umat Islam di negara ini.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jawatankuasa Penyelarasan Penyelidikan Islam Kebangsaan (Jappis) dan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan difahamkan menolak serta menyekat ajaran itu disebarkan di negara ini.

Ia tidak bersesuaian dengan pendekatan Islam di negara ini dan dikhuatiri akan menggugat perpaduan umat.

Qalesya....


Cite ni dah melabuhkan tirai semalam,sampai episod 20 je.Tapi ending cam haram,leh pulak bapak muhammad 2 berubah cm2 je.Tak masuk akal betol,nasib episod xbanyak sangat.Ok,aku cerita la serba sedikit tentang cite ni...

Ade 5 sahabat,muhammad,qalesya,sadat,hj mustafa,comel.Dorang ni mulanye kenal bile masuk sekolah agama,dari situ mereka berubah dari dak jahat kepada yg baik ( tapi xde la baik mana pun).Muhammad,dulu seorang rocker (tapi main drum je pun).Di pakse oleh family dorang masuk sekolah agama tu untuk jadi baik sikit,biar muhammad ni dengar sikit cakap dorang.Bukan suh muhammad ni jadi alim pun,nak berubah sikit je.

Qalesya,seorang budak yg rajin.Mak ayah dorang berniaga,duit memanjang takde je la.Tapi memandangkn qalesya ni sungguh2 nak belajar,family dorang hantar la masuk sekolah agama tu.Sebab yurang kat sekolah tu tak kesah la nak bayar ke x,tapi die sorang je la tak bayar aku tengok.Sadat,seorang yg sangat jahat.Hobi mencuri,pukul budak dan sume benda2 yg boleh bawak korang masuk penjara.Ni sume disebabkan terikut2 idola die,iaitu bapaknye sendiri yg baru kuar penjara.Maknye suh masuk sekolah tu,supaye leh berubah,kalau susah sangat pun jangan la sampai masuk penjara.Lokap pun jadi la,dah susah sangat.

Hj mustafa,eh silap.Hj..hj..hj mustafa,sebab die dah pegi haji sebanyak 3x.Seorang pendakwah yg terlebih dakwahnye,sampai orang pun boring nak dengar.Bapaknye suh masuk sekolah tersebut bagi meluaskan lg ilmunye yg serba kurang tu,tapi bajet pandai je kat sekolah.Comel,budak yg sangat kuat makan.Mak die sorang peniaga,tapi disebabkan telah membela seekor beruang kutub perniagaan die rugi.Sebab tu la die hantar comel masuk ke sekolah tersebut,bajet bile kuar sekolah boleh kurus.

Disekolah,perbagai dugaan yg mereka tempuhi.Qalesya memanjang kena jadi kuli batak je,disebabkan ade pelajar yg cemburu dengannye berkawan dengan muhammad.Ye la,muhammad kan anak dato'.Si muhammad pulak,perubah yg mendadak jugak lah.Tapi sadat memang camtu je la,nak berkawan dengan budak bajet pandai tu (hj mustafa).

Bulan puasa dah masuk,jadi mereka dibenarkan cuti.Lalu dorang pun jumpa la family masing2,dari situ lah perubahan sedikit demi sedikit telah berlaku di antara family dorang.Tapi....perubahan bapak muhammad berlaku selama 2 minit je,tu la macam tak masuk akal sikit.Penuhkan ayat makian bile dah masuk episod 20,sebab korang akan gunakan bile dah abis cite ni.


Nota : Bagi sesiapa yg nak copy...1 episod le5.
Bak kate sadat,takde barang yg free kat dunia ni.Kalau nak tolong orang je,bile nak kaya.


Selamat beramal....

Sunday, November 1, 2009

Bulan Baru....Azam Baru...

Hari ni dah masuk bulan baru,ape kelainan aku nak buat bulan ni?

1- Mandi 3 kali 1 hari sekali,sebelum ni 3 hari sekali je.

2- Kurangkan isap rokok kepada 1 kotak.

3- Kena masak sayur pasni,bagi badan cergas dan minda bijak.

4- Rajinkan basuh baju,sebelum ni baju 2 minggu baru nak basuh ( tapi still wangi).

5- Kurangkan mengutuk orang.

6- Perbanyakkan ibadah.

7- Mulakan operasi mentelaah kitab,bulan depan dah exam ooo.

8- Jahit mana2 baju dan seluar yg terkoyak.

9- Kerapkan gosok gigi,kalau tak datang balik la sakit gigi aku ni.

10- Praktikan buat air shai ( teh) lak pasni,asyik minum nescafe je.

Diharapkan segala perancangan dapat berjalan dengan lancar,tiada halangan yg berlaku di tengah2 jalan.Marilah sama2 kita berdoa,agar roh2 saudara kita yg telah pergi di tempatkan dalam golongan2 orang yg beriman.Amin.....


Amal makruf Nahi mungkar.......

Saturday, October 31, 2009

Cara Mintak Kawin Lagi...


Surat Rasmi ( Kalau Takut Nak Cakap Depan2 dgn Isteri)

Suami bin Lelaki
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.


Isteri binti Perempuan
17, Jalan Angkasa,
24300, Kemaman
Terengganu.

31 April 2006

Puan,

PERKARA : PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Perkara di atas adalah di rujuk.


2. Sebab utama permohonan ini di lakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah di peruntukkan bagi saya..Buat masa ini kuota yang telah di isi cuma satu,memandangkan masih ada 3 kekosongan,eloklah jika dapat di penuhi secepat mungkin.Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Hana Fazura binti Ramli yang merupakan setiausaha saya di pejabat.Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan di pejabat amat baik,eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita.Kekosongan yang selebihnya akan di isi di masa akan datang.

3. Untuk makluman pihak puan,yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis,terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini di samping kurangnye rasa keyakinan untuk mengemukakan permohonan ini.Kini,setelah saya dapat mengeluarkan kesemua duit pelaburan ASB saya,saya merasakan kembalinya semangat saya yang telah hilang selama ini.

4. Permohonan ini amat setimpal kerana dengan kedudukan sekarang ia menguntungkan kedua belah pihak dan juga pihak ketiga.Selama ini hidup kita bahagia sebab jika tidak,manakan mungkin puan dapat menjadi seperti sekarang.Semua yang puan miliki sudah bertambah besar. Kereta besar,rumah besar,rantai besar dan pakaian besar.Jika dulu potongan puan seperti gitar, kini sudah bertukar menjadi drum.Oleh itu,sudilah kiranya dapat kita kongsi bersama insan lain kebahagiaan kita ini.

5. Pihak puan juga dapat menikmati faedah dari kelulusan permohonan ini kerana puan akan tetap menikmati apa yang telah puan miliki sekarang dengan waktu bekerja lebih singkat dan sistem syif akan di perkenalkan iaitu 1 hari kerja dan 1 hari cuti rehat.Waktu bekerja yang selebihnya akan ditampung oleh pihak ketiga.Kebaikan yang puan akan nikmati ialah waktu rehat yang bebas kerana dalam waktu puan bercuti,saya selaku Penyelia tidak akan memantau aktiviti yang puan lakukan.Pada waktu itu saya cuma akan fokus kepada hasil kerja pihak ketiga. Menguntungkan bukan?

6. Segala kerjasama dari pihak puan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih.Saya amat berharap pihak puan dapat meluluskan permohonan saya ini kerana adalah lebih baik jika kita dapat berkongsi kebahagiaan kita ini bersama insan lain.Saya harap permohonan saya ini dibalas dengan senyuman penuh keikhlasan dari pihak puan dan tandatangan puan di atas kertas yang saya lampirkan bukannya balingan periuk nasi,pinggan-mangkuk,ketukan senduk dan perkara-perkara yang menyukarkan pihak puan untuk melakukannya.

7. Saya harap puan sudi meluluskan permohonan ini.Hadirkanlah senyumanmu sebagaimana ketika kita menyambut orang baru iaitu bayi kita kedalam keluarga kita 10 tahun lepas. Situasinya lebih kurang sama dengan masa kini.Kita akan menerima orang baru juga cuma bezanya ialah jika 10 tahun yang lepas kita perlu menjaga dan membelainya dengan manja bersama tetapi kali ini,setiap urusan penjagaan dan belaian manja akan di laksanakan oleh saya sepenuhnya.

8. Akhir kata,saya harap permohonan saya ini dapat dibalas secepat mungkin. Semoga kita bersama-bersama dengan pihak ketiga akan dapat melaksanakan program ini dengan jayanya.

Sekian,Terima Kasih.

"BERKORBAN DAN BERKONGSI KEBAHAGIAAN LAMBANG RUMAHTANGGA BAHAGIA"

Yang Ikhlas Memohon,

Suami bin Lelaki





Nota :

En Suami bin Lelaki telah menarik kembali permohonan ini setelah Puan Isteri binti Perempuan bertanyakan "Nak suruh saya tandatangan dimana? Guna pisau boleh bang..?".

Kini anda berpeluang untuk hantarkan surat yang sedia didraf ini kepada isteri anda pula. Caranya,cuma tukarkan nama dan alamat pengirim dan penerima.Kalau anda berani cubalah....


Berani kerana benar.....

Friday, October 30, 2009

Sakit gigi + gusi = berdenyut2...



Bile la farmasi nak bukak ni,aku tak tahan dah nak menagung sakit ni.Sebenarnye aku dah tanggung sakit ni dekat 2 tahun dah,aku ade berjumpa pakar gigi.Die mengatakan yg aku wajib kena operate untuk buang gigi tersebut,tapi memandangkan aku tidak berkemampuan hanya beli ubat tahan sakit je la.le700,mana aku nak cari.

Masalah yg aku hadapi sekarang,gigi gerham bongsu aku tumbuh tak same.Sepatutnye die tumbuh ke atas,tapi disebabkan gigi ni tak rata jagi die tumbuh ke bawah.Macam2 petua orang tua aku dah buat,tapi takde hasil.Malam td je dah 2 gelas aku kumur2 dengan air garam,hasilnye pagi ni lg bengkak.adoiii.....



Para peneliti dari Imperial College London Inggeris dalam laporannya, Senin (26/5) menyatakan penyakit gusi berkaitan dengan bertambahnya kemungkinan mengidap sejumlah penyakit seperti kanser paru-paru, kanser ginjal, pankreas dan kanser darah.

Pimpinan riset Dr Dominique Michaud, menyatakan adanya peningkatan risiko mengalami kanser darah dapat kaitan dengan sistem kekebalan tubuh. Para ahli mengindikasikan, kehadiran yang rutin penyakit gusi boleh menjadi pertanda lemahnya sistem kekebalan tubuh yang juga dapat mempermudah terjadinya kanser.

Hasil penelitan menunjukkan, besarnya risiko mengidap kanser tak hanya berlaku pada perokok yang mengalami problem gusi . Hadirnya penyakit gusi pada non-perokok pun dapat menandakan bertambahnya risiko kanser.

Bile aku terbaca fakta di atas,aku lagi gelabah.Belom kawen lg ni,haha.Doakan aku cepat sembuh...


Berdenyut2.....

Thursday, October 29, 2009

Kisah 3 Orang Anak Dara...


Tersebutlah alkisah sebuah keluarga aman bahagia yang dianggotai sepasang suami isteri bersama tiga orang anak dara mereka. Nak dijadikan cerita, ketiga-tiga anak dara tersebut melangsungkan perkahwinan mereka secara serentak.... ...

Maka sedih bercampur gumbira menyelubungi hati dan perasaan kedua ibu bapa mereka apabila majlis perkahwinan tersebut selamat dilangsungkan. ...

Apabila ketiga-tiga pasangan bersiap sedia untuk pergi berbulan madu ke tempat haluan masing-masing, kedua ibu bapa mereka pun dengan tegas berpesan supaya mereka tidak lupa untuk mengirimkan berita sepanjang pemergian mereka walau dengan sepatah dua kata. Supaya tidak membebankan setiap pasangan, ibu bapa mereka mencadangkan agar mereka hanya menulis tajuk iklan yang dapat menggambarkan maksud yang ingin disampaikan. Lalu mereka semua pun bersetuju degan cadangan tersebut.... .......

Seminggu selepas mereka semua pergi ke arah tujuan masing-masing, si ibu menerima sepucuk surat dari anak mereka yang pertama, suratnya amat ringkas, hanya perkataan "Nescafe" yang tertera. Si ibu yang cuba menyelami maksud yang ingin disampaikan, tanpa berlengah menyemak iklan "Nescafe" di akhbar yang berbunyi "Nikmatnya tak terhingga", maka fahamlah si ibu akan maksud yang ingin disampaikan. ....

Selang seminggu selepas itu, mereka menerima sepucuk surat dari anak mereka yang kedua pula, suratnya juga pendek, hanya berbunyi " Standard Chartered Bank". Apabila disiasat dengan lebih lanjut, iklan Standard Chartered Bank rupanya bermaksud " Besar, Teguh dan Peramah", maka tersenyumlah kedua orang tua tersebut....

Seperti lazimnya mereka pun tertunggu-tunggu akan berita dari anak ketiga mereka, namun minggu demi minggu tidak juga mereka menerima sebarang khabar berita. Mulanya mereka agak risau namun setelah hampir dua bulan berlalu, mereka akhirnya menerima sepucuk surat yang amat dinananti-nantikan, suratnya juga amat ringkas, hanya tertulis perkataan "MAS". Mulanya mereka agak hairan kenapalah anak mereka mangambil masa yang lama sangat untuk menulis perkataan "MAS" namun setelah membaca iklan MAS di surat khabar, mereka pun tersenyum. Di surat khabar, iklan MAS berbunyi," Tiga kali sehari, tujuh hari seminggu..."


Menantu yg ganas....

Wednesday, October 28, 2009

Wali Band...



Layan kan je la.....tangkap lentok punya la

Tuesday, October 27, 2009

Penat...Otak Serabut....Sumpah Orang...

Aku baru balik dari zaqazik,tempat di mana aku study.Nak ikutkan memang tak terniat pun nak pegi zaqazik,tapi disebabkan risaukan anak2 yg balik tanpa kawalan dari bonzer2 jadi aku temankan lah dorang.

Anak2 datang ke cairo ni sebab ade urusan,jadi aku bawak lah dorang pegi ke tempat yg telah dijanjikan.Lepas tu,dorang cakap nak jalan2 kat city star(shoping complex).Dalam 2 jam jugak la melepak kat sana,pas isyak je pakse la suh dorang balik.Kalau tak memang sampai ke subuh la jawabnye duduk kat situ,pompuan besa la kan bile bab2 shoping ni.

Jadi bile sampai di mauaf(perhentian) tempat untuk menuju ke zaqazik,aku mula terpikir.Tak kan la dorang ni nak balik sendiri je,kalau siang xpe la jugak.Disebabkan terlalu sayang kat anak2 ni,aku pun folo la balik zaqazik sekali.Dalam otak aku leh jugak pegi kuliah,buat la ape urusan yg patut.Setelah hantar anak2 selamat sampai ke pintu rumah,aku pun terpikir mana nak tido malam ni.Tak kan nak balik cairo,penat ooo....

Aku pun cal la matin,untuk tumpang bermalam.Aku kenal kan sikit la sape dak ni,aku kenal die hampir 5 tahun dah.Die ni budak singapore,die jugak adalah tokan terbesar cite2 ilmiah dekat zaqazik ni.Bile sampai je dekat umah matin ni,aku pun plan la dengan die nak pegi kuliah sama2.Keesokan harinye kami bertiga pegi ke kuliah,sorang lagi hj wa.Otai la kat zaqazik ni,die folo pun sebab nak tengok result exam die baru2 ni.

Bile sampai je di kuliah,macam besa la dengan otak serabut tengok arab.Lagi 1 pesanan,kalau korang nak pegi kuliah,tak payah la macho2 sangat.Confirm la sampai je kat kuliah,muke korang akan lg teruk dari bawab(penjaga rumah).Aku pun mula la buat urusan,tasdiq kuliah dan kisfun natijah(pandai2 la paham sendiri).Ni ade sedikit info yg aku dapat dari shuun(pendaftar) bagi pelajar2 tahun akhir,seperti di bawah ini :-

1- Limit bagi pelajar2 tahun akhir bagi tempoh pengajian masuk tahun yg ke 6,kena bawah dari 5 subjek untuk meneruskan pengajian ke tahun berikutnye.

2- Bagi yg dapat meneruskan pengajian seperti syarat2 di atas,korang kena bayar le200 bagi setiap subjek.

3- Bagi sesiapa yg ghoib(tak datang exam), masuk tahun yg ke 6.Korang akan bayar berganda pada tahun berikutnye,kalau tak paham jugak tanya la nanti.

Bile dah selesai semua urusan,aku pun pegi ke maktabah(perpustakaan) tuk beli kitab.Ada la 3 kitab,cuma 1 kitab je belum siap lagi.Dengan peluh yg mencurah2,kami pun bergerak balik.Tapi lega la sebab urusan dah setel,syukur.

Untuk memendek kan cite,sebab aku pun dah penat menaip ni.Aku gerak la balik cairo,bile sampai nye kat rumah.Aku tengok2,dload aku dorang tak bukak.2 boleh sabar lagi,virus pun boleh masuk pc aku ni.Dah la virus autorun ni xleh nak delete,nak tak nak kena setup pc balik.Memang haram jadah la pendrive sape yg g cucuk dekat pc aku ni,dah la ambik cite pastu siap tinggal virus lagi.Aku dapat tau la sape,pasni mintak maap la nak copy cite lagi dari aku.Aku haram kan cite yg ko ambik 2 sial,bodoh punye orang.Aku tinggal kan sehari je pc aku ni,dah macam2 hal.


P/s : Memang sial + gampang + bodoh bagi sape2 yg copy cite dari pc aku sambil tinggalkan virus ni...


Angin 1 badan...

Monday, October 26, 2009

Konvo 2009..




aku main rembat je gambar2 ni..hehe...


'Camno konvo tadi?' tanya aku sambil2 tengok cerita.

'Ponek yo,den pikir nak balik copek yo' bak kata saudara zharqanub.

'Tak kan takdo yg menarik kot?' aku penuh khusyuk mendengar.

'Takdo apo yg menarik pun,cumo tengok awek yg genit2 yo la' jawab dengan slamber dari zharqa'.

Tu lah diantara perbualan aku dengan salah sorang peserta konvo,muka dia agak ceria la bila soalan ditanya bertubi2.Ari ni konvo bagi student2 Al-Azhar untuk sesi 2008/09,dengar cite ramai jugak la yg join.Tapi aku xpegi pun,sebab dah tiap2 tahun pegi tapi aku xnaik2 jugak.Insya-allah tahun depan aku naik la konvo tu,doa2 la ye..

Ape yg menarik konvo tahun ni?entah la,aku pun xtau sebab xpegi.Jadi dengar cite dari budak2 yg pegi je la,dorang cakap boleh tahan la menariknye.Tapi aku dapat rasekan yg menarik sebab dapat cuci mate je la,aweks2 mesir ni pun leh tahan jugak.Mantopss siut,besa la kadang2 sume orang sama je.Biar pun dia ambik apa2 kos je la,bila dah konvo ni memang terserlah lah keayuan masing2.Nasib aku xpegi,buat dosa mata je.Ermmm....

Tapi apa2 pun,aku ucapkan mabruk pada yg masuk konvo tahun ni.Yang aku kenal,zharqanub,kucai,bob,jai,kak hana.Yang lain aku memang xkenal pun,huhu..Apa2 pun doa kan aku naik konvo tahun depan,wokeh..


Konvokesyen...

Thursday, October 22, 2009

Soalan Licik...Jawapan Cerdik...

Seorang guru, Cikgu Murni (Umur: 22) menghadapi masalah dengan salah seorang muridnya (Abu). Lalu guru ini bertanya kepada murid tersebut : "Apa sebenarnya masalah awak, Abu?"

Lalu Abu menjawab, "Saya terlalu cerdik untuk berada di darjah 4, kakak saya menduduki UPSR dan saya lebih cerdik dari dia, maka saya seharusnya berada di tempat yang sama juga!".

Cikgu Murni dah tak tertahan. Dia bawa Abu ke pejabat pengetua. Sementara Abu menunggu di ruang tamu, Cikgu Murni terangkan keadaan tersebut kepada pengetua. Pengetua mengatakan yang dia akan berikan ujian kepada Abu dan jika Abu gagal menjawab, maka Abu harus kekal di darjah 3 dan berkelakuan baik. Abu dibawa masuk ke pejabat Pengetua dan Cikgu Murni terangkan pada Abu dan Abu bersetuju untuk ambil ujian yang akan diberikan.


Pengetua: Apa 3 x 3?
Abu: 9
Pengetua: Apa 6 x 6?
Abu: 36

Pengetua terus bertanyakan soalan2 berdasarkan tahap pencapaian murid2 UPSR dan si Abu mampu menjawab tiap soalan yang diberikan. Lalu pengetua memandang Cikgu Murni dan berkata, "Saya rasa murid ini sepatutnya berada di darjah 6", Lalu Cikgu Murni berkata pada pengetua, "Saya ada soalan saya sendiri, boleh tak saya ajukan pada Abu?". Pengetua dan Abu bersetuju.

Cikgu Murni: Apa yang lembu ada 4 di badan, tapi saya cuma ada dua?
Abu: (berfikir) Kaki

Cikgu Murni: Apa yang ada di dalam seluar kamu tapi tidak pada seluar saya?
Abu: Saku

Cikgu Murni: Apa yang bermula dengan huruf "K" akhir dengan "A", ianya berbulu, berbentuk oval, nyaman dan mengandungi lapisan nipis keputihan?
Abu: Kelapa

Cikgu Murni: Apakah yang masuk keras dan berwarna "pink", bila keluar lembik dan melekit?

Mata Pengetua terbuka luas dan sebelum sempat dia menahan, siAbu terus menjawab.

Abu: Gula-gula getah (Bubblegum)

Cikgu Murni: Apa yang mereka lakukan, lelaki secara berdiri, wanita secara duduk dan anjing secara tiga kaki?

Mata Pengetua sekali lagi terbuka sangat2 luas dan sebelum dia sempat hendak menahan si Abu terus menjawab.

Abu: Bersalaman

Cikgu Murni: Baik, sekarang saya akan ajukan soalan berbentuk siapakah saya, okay?
Abu: Baik Cikgu

Cikgu Murni: Awak memasukkan batang kedalam saya. Awak ikat saya untuk saya berdiri. Saya kebasahan sebelum awak.

Pengetua kelihatan resah dengan soalan yang diajukan oleh Cikgu Murni.

Abu: Khemah


Cikgu Murni: Jari memasuki saya. Awak menggesel-gesel saya bila awak teringatkan saya. Lelaki idaman akan mendapat saya dahulu.

Pengetua semakin resah dan tidak selesa. Lantas terus meneguk segelas Nescafe 3in1.

Abu: Cincin perkahwinan

Cikgu Murni: Saya ada bermacam-macam saiz. Bila saya sakit saya akan meleleh. Bila saya keluar, banyak tisu yang akan digunakan. Bila awak hembuskan saya, akan berasa lega.

Sekali lagi pengetua rasa amat resah dengan soalan yang di ajukan oleh Cikgu Murni dan ingin membantah, tapi si Abu mendahuluinya.

Abu: Hidung

Cikgu Murni: Saya batang yang keras. Hujungnya tajam. Saya akan datang dan masuk dengan lajunya.
Abu: Anak panah

Cikgu Murni: Sekarang saya akan ajukan soalan dalam Bahasa Inggeris, okay?
Abu: Okay

Cikgu Murni: What word starts with a 'F' and end in 'K' that means lot of heat and excitement?
Abu: Firetruck

Cikgu Murni: What word starts with a 'F' and ends in 'K' & if you dont get it you have to use your hand.
Abu: Fork

Cikgu Murni: What is it that all men have one of. It's longer on some men than on others, the pope does not use his, and a man gives it to his wife after they are married?
Abu: Surname

Cikgu Murni: What part of the man has no bones but has muscles, lots of veins and loves pumping?
Abu: Heart

Pengetua menghembuskan nafas kelegaan bila mendengar jawapan yang diberikan oleh si Abu, lantas berkata "Baik hantar murid ini ke Universiti Malaya; jawapan yang saya fikirkan semuanya salah".


P/s: Jika jawapan anda semua salah, anda adalah sama spesies dengan pengetua yang mempunyai pemikiran kuning.....hehehe


Abu bakar ellah....

Monday, October 19, 2009

Cikgu BM..


Murid : Selamat pagi, Cikgu.
Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?
Murid : Selamat pagi, petang dan malam Cikgu!
Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna.Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.
Murid : Selamat sejahtera Cikgu!
Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini Cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila Cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?
Murid : Faham, Cikgu!
Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.
Murid : (senyap)
Cikgu : Pandai!
Murid : Bodoh!
Cikgu : Tinggi!
Murid : Rendah!
Cikgu : Jauh!
Murid : Dekat!
Cikgu : Keadilan!
Murid : UMNO!
Cikgu : Salah!
Murid : Betul!
Cikgu : Bodoh!
Murid : Pandai!
Cikgu : Bukan!
Murid : Ya!
Cikgu : Oh Tuhan!
Murid : Oh Hamba!
Cikgu : Dengar ini!
Murid : Dengar itu!
Cikgu : Diam!
Murid : Bising!
Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!
Murid : Ini ialah jawapan, pandai!
Cikgu : Mati aku!
Murid : Hidup kami!
Cikgu : Rotan baru tau!
Murid : Akar lama tak tau!
Cikgu : Malas aku ajar kamu!
Murid : Rajin kami belajar Cikgu!
Cikgu : Kamu gila!
Murid : Kami siuman!
Cikgu : Cukup! Cukup!
Murid : Kurang! Kurang!
Cikgu : Sudah! Sudah!
Murid : Belum! Belum!
Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?
Murid : Sebab saya seorang pandai!
Cikgu : Oh! Melawan!
Murid : Oh! Mengalah!
Cikgu : Kurang ajar!
Murid : Cukup ajar!
Cikgu : Habis aku!
Murid : Kekal kami!
Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!
Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!
Cikgu : Sudah, bodoh!
Murid : Belum, pandai!
Cikgu : Berdiri!
Murid : Duduk!
Cikgu : Saya kata UMNO salah!
Murid : Kami dengar KeADILan betul!
Cikgu : Bangang kamu ni!
Murid : Cerdik kami tu!
Cikgu : Rosak!
Murid : Baik!
Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!
Murid : Dilepaskan tengah malam itu!
Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

Saturday, October 17, 2009

Bundle di Port Said...

'ko nk poei port said tak?' tanya pak asan..

'lotak yo la namo den,sapo laei yg folo?' jawapanku dengan penuh berkhemah.

'ado gak la awek2 cun folo' jawapan pak asan yg bernada berahi.

Semalam tepat pukul 7 pagi aku ngn budak2 n9 gerak ke port said,bagi sesiapa yg belom tau port said adalah port tuk barang2 bundle.Macam malaysia mana ade port yg ade pasar bundle,yg ada cuma barang2 cargo yg akan dibawa masuk dalam kontena.

Walaupun aku entah dah bape kali pegi tempat ni,aku rasakan nak pegi lagi.Pada mulanye memang aku xtau pun nak beli apa,dari lepak je kat rumah baik jalan2 kan.Dalam pukul 11 pagi kami pun sampai,memandangkan semalam hari jumaat kami pegi ke port fuad tuk solat jumaat dan lunch.Tapi memang macam tu la rutin tahunan kalau pegi jaulah ni,kalau pegi sendiri 2 memang xsinggah pun dekat port fuad tu.

Bila dah settle suma kami pun gerak ke port said dengan menaiki ala2 feri la,sebab die berada antara 2 pulau.Bila sampai nye di tempat yg dicari,budak2 ni bertebaran la mencari barang2 yg dorang idamkan.Bagi aku tak terfikir lagi barang ape nk cari ni,dok tengok je orang beli ape.

Sudah 3 jam berlalu,aku tengok budak lain dah berplastik2 barang yg dorang bawak.Aku pun dengan rasa tercabar terus mulakan operasi mencari,ape yg aku cari?Dalam pale otak aku cari jeans kaler biru,501 saiz 32,yg ade button.Bajet ala2 kepala kain la,tapi ada ke?Xpe la,cari je dulu mana2 tau kot terjumpa pulak kan.

Badan dah berlalek2 ni,tapi habuk pun xde lagi ni.adoi....Jam menunjukan 4.30 petang,kami akan berkumpul gerak balik dalam pukul 7.Masa makin suntuk,aku xde ape lagi ni.Disebabkan telalu panas,aku cari la baju t-shirt dulu.Cari punya cari,jumpa la jersi nike.

'bi kam ya ammu?' tanya ku pada penjual.

'khomsin' jawab pak arab ngn muka slamber badak.

'musymaul ya ammu,da mustakmal musy asli' nadaku makin keras.

'enta a'iz kam?' pak arab 2 mula bertolak ansur.

'khomsah wa ngisyrin ana khud' malas nk bagi muka dah.

Setalah selesai tawar menawar,dapat la harga yg aku nak.Arab ni kalau die letak harga,kite kena mintak separuh dari harga 2.Kalau die xbagi gak,buat2 nak bla la,Pastu mesti dorang akan panggil balik,kalau dorang xpanggil tu korang bla je la.hahaha...

Baju dah dapat,seluar entah bila la ni.Aku terus mencari,pasni jumpa je saiz terus ambil.Yang penting 501 ngn button,kaler ape xkesah la dari xde langsung.Last2 dapat la 2 suar jeans putih ngn hitam,xkesah la yg penting ade.

Dalam pukul 5.30 petang kami pun bergerak pegi makan seafood,syakuragi bajet makan kat tepi pantai la.Nama pun dah seafood kan,mesti tepi pantai punya.Last2 makan dekat ngn pasar,nak murah tempat2 macam ni la.

Bila settle je makan n solat magrib beserta jamak,kami mula gerak ke tramco tuk balik.Dalam kul 10.30 malam kami sampai umah,dload mana2 cite yg tertangguh pastu tidooo...


501 button.........

Tuesday, October 13, 2009

Kalau korang lahir 1973 - 1983....Mesti korang paham..

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. Lagi satu Gaban.

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan . Mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

Ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. Ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.

Ni sure korang igt...program minum susu di skolah, nak galakkan budak2 time tuh minum susu. Sekotak 30 sen jek beb...

Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. Pukul tapak tangan... kan ?

Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM2000, BM Turbo atau Pallas Jazz. Ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

Internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 3 hengget je.

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna-warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. Tak dilupakan, 'Ti Kam'. Bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali, boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

Lagi satu loceng masa nak pegi rehat, tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. Budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

Lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...

Permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk...Abis boring join member pompuan main zero-point..

Kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. Kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

Lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. Baling2 kapur laa.

Hurrmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the
World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg
Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam .

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Transformers tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.

...dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. Korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. Kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. Korg sure pelik bile nengok budak2 kecik main komputer, selamba je

4. Kita geleng kepala bile nengok budak2 sekolah guna handphone

5. Kita dah tak lagi berebut public phone nak call sembang2 dgn member ke mak ke setiap hari....

6. Kita dah tak jumpa lagi taktik-taktik mengurat pakai sampul surat bunga-bunga... ada bedak dlm surat kasi wangi.. pastu ada kesan lipstik cium kat surat....

7. Bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

8. Last skali, bile dah bace blog ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg kn.Sure diorg suke punye laa...heheh

memory..memory..sweet memory....
sharing memories korang kat sini..

Thursday, October 8, 2009

Jom Main Kira - kira ...

Tip Mengenal Diri Sendiri Melalui Tarikh Lahir Dari Dr.Fadzilah Kamsah.


1. Pemimpin
2. Lembut
3. Kemas (Cerewet)
4. Rajin
5. Boleh berbincang
6. Angin
7. Patuh
8. Bisnes
9. Glamour

Contoh: 20-05-1981

2 + 0 = 2

Maka kotak pertama adalah 2..
Kemudian campurkan kesemua nombor..

2 + 0 + 0 + 5 + 1 + 9 + 8 + 1 = 26

Kemudian hasil campur yang lebih dari 9 akan dicampur lagi seperti:

2 + 6 = 8

Maka kotak kedua adalah 8..
Selepas itu kotak pertama akan dicampur ngan kotak kedua

2 + 8 = 10

Oleh kerana hasil campur lebih dari 9 maka dicampur lagi

1 + 0 = 1

Maka kotak ketiga ialah 1..
hasilnya..

2: Lembut
8: Bisnes
1: Pemimpin

Maka anda sudah cerminkan diri anda mungkin sifat-sifat ini ada dalam
diri anda dan mana tahu mungkin suatu hari nanti dengan sifat ini anda
akan menjadi seorang yang berguna..


Ni aku punya...

3: Kemas (cerewet)
3: Kemas (cerewet)
6: Angin


Seorang yg panas baran.........

Wednesday, September 30, 2009

Line Macam HARAM...


sakit jiwa x tengok line cmni?

Tensen siut,dah bape hari line macam ni.Sume benda xjadi keja,nak bukak web pun slow nak mampos.Arab ni betol la,kalau sehari xmenyusahkan orang memang xsah.Aku rasa masuk hari ni mahu seminggu lebih line ni buat hal,tensen gilo babeng...

Semalam syakuragi bayar duit tenet,kiteorang ingat line slow sebab bayar lambat la.Mula2 macam best la line ni,jadi betol la sangkaan kiteorang mungkin sebab bayar lambat kot.Ingatkan cerah sampai ke petang,belom sampai tengah hari dh ribut pasir.Sekarang ni banyak benda dan projek2 besar tergendala disebabkan line yg mengong ni.

Aku paling tensen,ratio aku makin rendah ni.Upload naik slow je,bile nak cover cmni.Esok line macam haram lagi,kiteorang pakat nak potong kabel syarikat ni.Baru dorang rasa cmne,sengal punya olang..


ADSL macam gampang.....

Monday, September 28, 2009

Cinta Dan Bas ...

Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas. Bila bas tu datang, korang tengok bas tu dan korang akan kata pada diri korang,"Eee... penuhnya... tak de tempat duduk ".
Jadi, korang katakan pada diri korang, "Aku akan tunggu bas yg lain ". Korang pun biarkan bas tu berlalu dan korang tunggu pulak bas yg lain.


ramai lak orang dalam ni..

Kemudian, datang pulak bas yg kedua. Korang tengok bas tu dan korang akan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan." Jadi, korang pun biarkan bas buruk tu berlalu dan korang bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.
Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni korang kata, "Emmm.... tak de air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik aku tunggu bas yg lain."


buruknye....

Dan sekali lagi korang biarkan bas tu berlalu dan korang bercadang utk menanti bas yg seterusnya.

Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru korang perasan yg korang pula dah terlambat rupanya. Korang mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.

Dan kemudian barulah korang sedar bahawa... korang dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni korang dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg korang nak. Walaupun yg datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah korang dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk korang?

Jadi, (terutamanya golongan perempuan) lelaki pun samalah mengingini apa yg korang idamkan tu memang tak salah.

Tapi, tak salah juga kalau korang sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan? Sekiranya korang dapati "bas" itu tak sesuai dengan korang, apa yg perlu korang lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu.

Tapi... aku pasti korang semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Korang nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg aku nanti-nanti kan), korang tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak korang dan terus berlalu tinggalkan korang!


luaran tidak melambangkan dalaman....

Hahahaha.... Bila ada bas yang lalu melintasi aku macam tu, apa yang aku lakukan ialah BERJALAN!

Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, korang akan terjatuh dan menyakiti diri korang sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada korang nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri korang.
Dan bila korang berjalan, korang sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!

Moral: Marilah kite tunggu bas... tak payah naik kereta... muahahahaha


This is funny but may be true.......

Seminggu sudah berlalu...

Raya...raya...raya..Macam xrasa ape pun kat sini,raye seminggu dah lepas.Tapi aku rasakan macam dah nak masuk raya blk,sebab xrasa langsung.haha..Aktiviti yg aku n geng2 wat kat sini sama je macam hari2 lain,makan,tido,isap rokok.Kalau ada open house pun,xramai yg berani buat.Sebab dorang dekat sini tau nak makan je,tolang malas...

Harap2 aku dapat raya kt tanah tumpahku tahun depan,doa2 kan la ek.Nak jugak rasa lemang,dodol,ketupat..perghh.....


Minggu ke 2 beraya....

Thursday, September 24, 2009

Komputer ku...........


rabak...


Hari ni masuk la raya yang ke 5,tapi bagi aku raya tahun ni teramat la boring.Mungkin tahun ni xdapat bwk aweks jalan2 kot,sebab biasanye tiap2 kali raya pasti aku dapat sorang 2 awek untuk menemani aku di dalam kesunyian ni...

Tapi raya tahun ni sedeh jugak bagi aku,sebab aku plan nak raya bersama family kat kg.Apakan daya aku xdpt jugak balik beraya ke mesia tahun ni(muka sedeh sambil rokok di tangan),tapi aku buat2 xsedeh depan budak2 lain.Pc aku ni la jadi peneman aku di kala sunyi,sepi,boring n sewaktu dengannya.

yg ni aku simpan buat pekasam

koleksi perabadi aku..


Aku cita la serba sedikit sejarah pasal komputer ni,aku beli awal 2005 lagi.Sampai sekarang xde la mengundang masalah yg besar pada diri aku,masalah kecik2 tu besa la.Nak ikutkan banyak budi komputer ni,bukan kat aku je malah ramai lagi.Diorang nk copy cite suma datang kat aku,hari2 ade je budak nk copy cite.adehhh.....

" Jal,ade cite baru x? "soklan yg kerap aku dengar..

" Ada2,nak datang umah. "jawab ku dengan penuh berhemah(padehal dlm hati dh sumpah seranah,budak2 ni datang tgn kosong je)...

Download ni nampak je mudah,tapi memang tersangat la payah.Kalau setakat free download 2 xde masalah la,tapi kalau download dari site yg berbayar memang susah.2 la pc aku ni open 24jam,sebab kalau kita download kita kena upload balik.Kalau aku cite bukan korang paham pun,huhu....

Apa2 pun,haraplah pc aku ni dapat bertahan lama.Bukan untuk kebaikan aku je,malah untuk semua..aminn


DDR II .....

Saturday, September 19, 2009

Hari Raya 2009..



20/09/2009 hari yg di tunggu2 oleh semua umat islam,apa yg kita paham tentang raya?korang pndai2 la pk sendiri,muahaha.Bagi aku,masuk kali ni dah 3x aku tak dapat beraya bersama family aku.Nak ikutkan memang la sodeh,tapi nak buat cmne tangungjawab aku lom setel lg kat sini.Sabar yo la.....



Korang ade pengalaman raya tak?Sume org ade pengalaman raye kan,bagi aku pengalaman paling best dapat berkumpul semua family la.Best ooo,sian la pada yg takde family.Aku pun xtau nak tulis apa lagi,sedeh oo raya jauh dengan family ni.Kawan2 je la pengubat rindu,huhu...

Dikesempatan ni aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN pada yg kenal aku,ampun salah silap aku selama ni.


Salam perantauan............

Friday, September 18, 2009

Malam 7 Likur in Kuala Kangsar...



gmbr malam takut korang xnmpk pelita,haha


Ape yang korang tau pasal malam 7 likur ni?aku pun xtau sangat,haha.cume yg pasti malam tu dorang pasan pelita byk2,siap but pertandingan lagi sape hias paling cantik.sume benda 2 aku dapat kt kg aku,kat tempat lain aku lom jumpa lg.ade yg wt bentuk klcc la,kapal la,rumah la,bendera mesia la,mcm2 lagi la aku jumpa...

Tapi yg pasti memang syok gile malam 2,awek2 ramai kuar.haha..nanti senang2 datang la kg aku,leh aku tunjuk betapa syoknye malam 7 likur ni.malam raye lak aku bawa gi tengok org main meriam buluh,haha....


Bandar diraja......

Wednesday, September 16, 2009

Lailatul qadar...

Firman Allah swt :


1. Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatul-Qadar,

2. Dan apa jalannya Engkau dapat mengetahui apa Dia kebesaran malam Lailatul-Qadar itu?

3. Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.

4. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril Dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa Segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun Yang berikut);

5. Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!

( Surah al Qadar . Ayat : 1 – 5 )

Malam yang dikenali sebagai “Lailatul Qadar” adalah merupakan malam terbaik bahkan malam yang paling mulia disediakan oleh Allah ‘semalam dalam tempoh setahun’ .

Sabda Rasulullah saw :[1]

وَ مَنْ قَامَ لَيْلَةَ اْلقَدْرِ إِيْمَانًا وَ احْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ .

“ dan barangsiapa yang mendirikan ( ibadah ) pada malam lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan penghayatan ( mengharapkan redho Allah ) nescaya diampunkan baginya segala dosa – dosanya yang telah lalu.”

( Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim )

Al Imam an Nawawi rhm menyebut [2]: “ Lailatul Qadar adalah seafdhal – afdhal malam di dalam setahun. Barangsiapa yang mengadakan ibadah ( qiamullail ) pada malam Lailatul Qadar sekalipun ia tidak diberi taufiq untuk menyaksikan alamat – alamat Lailatul Qadar , nescaya ia dibalas dengan balasan yang tersebut.”

Rebutlah Peluang Taqarrub ini.

Setiap individu muslim yang menyertai Madrasah atau University of Ramadhan ini , sangat dituntut untuk mencari dan mendapatkan kelebihan malam Lailatul Qadar ini . Ia menjadi sunnah nabi kita Muhammad saw. dan juga menjadi amalan dan rebutan para salafussoleh untuk mendekatkan diri kepada Allah swt. Rasulullah saw pernah bersabda :[3]

عَنْ عَائِشَةَ رَضِىَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ : كَانَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ يُجَاوِرُ فِي اْلعَشْرِ اْلأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ وَ يَقُوْلُ : تَحَرُّوْا لَيْلَةَ اْلقَدْرِ فِي اْلعَشْرِ اْلأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ .

“ daripada A’isyah Rha berkata : Adalah rasulullah saw. selalu beriktikaf pada sepuluh akhir Ramadhan dan baginda saw. bersabda ; Rebutlah bersungguh – sungguh peluang untuk mendapatkan Lailatul Qadar pada malam – malam sepuluh akhir Ramadhan .”

( Riwayat Imam Bukhari . )

Rasulullah saw. melipat ganda amalan atau ibadah untuk menghampirkan diri kepada Allah swt. pada 10 malam akhir di bulan Ramadhan . Ini dapat dilihat dalam satu hadith yang diriwayat dari A’isyah Rha .[4]

عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ : كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ اْلعَشْرُ شَدَّ مِئْزَرَهُ وَ أَحْيَا لَيْلَهُ وَ أَيْقَظَ أَهْلَهُ .

“ dari A’isyah Rha berkata : adalah Nabi saw. apabila memasuki 10 akhir Ramadhan , Baginda bersungguh – sungguh mengerjakan ibadah dan menghidupkan malamnya dan menggerakkan anak isterinya ( agar bangun beribadah )”

( Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim )

Taqarrub sebagai Jambatan Nusrah.

Golongan yang hampir dan dikasihi Allah swt. sepantasnya layak menerima pertolongan dan kemenangan dalam perjuangannya untuk menegakkan agama Allah di atas muka bumi ini. Tentunya kita sangat memerlukan pertolongan dan kemenangan tersebut di kala dunia kini gersang dari rahmat Ilahi.

Tidak mudah untuk merentasi medan yang penuh cabaran dan rintangan ini melainkan pejuang yang diperkayakan dengan taufiq dan nusrah ilahi , namun untuk mendapatkan taufiq dan nusrah malah anugerah syurga itu pula hanya terbuka kepada mereka yang hampirkan diri kepada Allah swt .

“ Dan (puak Yang ketiga pula ialah) orang-orang Yang telah mendahului (dalam mengerjakan kebaikan di dunia), - Yang akan mendahului (mencapai balasan Yang sebaik-baiknya di akhirat kelak) Mereka itulah orang-orang Yang dihampirkan ( di sisi Allah ) , (Tinggal menetap) di Dalam Syurga-syurga Yang penuh nikmat.”

( Surah al Waaqia’h . Ayat : 10 – 12 )


rakan masjid........

Tuesday, September 15, 2009

Meriam bosi...

Hari raye memang kite xlekang dengan org kudung tangan la,kudung jari la,kalau leh sume benda yg ade nk dikudung kan.Tapi agak malu kalau main mercun bawang leh kudung,alang2 kudung baik main meriam kan.Tak kesah la besi ke buluh,baru la bile orang tanya tu bangga sikit.Ko kudung main ape ni?Meriam buluh...Tak ke bangga tu

Aku nak cite sikit la pengalaman main meriam ni,1st time aku main masa tu kat sekolah.Budak2 leka stadi nak exam SPM,aku lak dengan budak2 skema main meriam.Time tu kitorang pakai tiang takraw,tebuk lubang dalam2.Pastu masuk la kebait kat kepala die,nak kuat masuk banyak2.Bile kebait dah betol2 padat masukan air,tapi jgn byk cume cukup2 mkn je.Peram lu kasi sebati,ambik api letak kan kat sumbu die.....Kedebabom........................

"Wei,tak ghoti nak stadi ko!!!"pekik dak2 yg bajet rajin stadi...

"Korang nk stadi,stadi la.Kecoh tol la"ayat yg penuh sopan santun oleh tulang...

Tu cite masa aku kat sekolah,bile dah besar sikit aku mula berjinak2 lawan antara kampung2.Nak cakap best la kampung aku ni,tiap2 malam raye dah kire benda wajib kena buat.Sampai polis pun xleh masuk campur,sebab ni dah jadi adat bg kampung aku tu.Sume datang,dari jauh dekat semate2 nak tgk 2 kampung berperang..

Azan subuh dah kumandang,tapi dorang asyik lg main.Orang area situ cume leh pekak kan tinga je la,nak marah xpasal rumah dorang meletop kang.Aku pun malas nk cite panjang2,klo korang nak tau betapa bestnye lepak kampung aku datang la malam raye ni.Dah abis korang tengok main meriam,datang umah aku kite mkn lomang.


Kg.Talang Cangkat................

Tuesday, September 1, 2009

Malas........

Korang bagi cadangan sikit.ape yg perlu @ yg sepatutnya aku tulis.malas dol nak taip2 ni...hahaha.....mula2 je rajin.byk idea.pastu langsung blur.....

Cadangan anda diperlukan....


budak malas........

Wednesday, August 26, 2009

Gaji 2nd

Dah abis wt bayar umah sewa.....

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan Kareem

Dah pose?soklan yg selalu bermain di kepala budak2 jahat.bg diorang puasa ni menyusahkan.sengal punya budak..Arghhhh...lantak la dgn diorang.ape hal aku tiba2 mengamuk ni.haha....

Aku malas nak cakap byk,cuma nk ucapkan selamat menyambut bulan yg mulia.jangan minum dlm tandas,jangan byk mulut,jangan skodeng,phm!!!kalau korang kena tangkap,sumbat dlm van mayat.gua talak masuk campur...

Aku tau siapa xpuasa siap la..


van mayat.....

Monday, August 17, 2009

Gaji 1st...

Selama semngu aku bertungkus lumus menyediakn hidangan yg terbaik buat student2 baru,macam2 hidangan yg enak telah dimasak...tiada complen dari suma pelajar.adakah masakan tu enak @ kah mereka takut tuk bersuara.tp aku dapat rasa kan sudah pastinya makanan yg disediakan enak2 belaka...

Awal pg lagi dh turun tuk sediakn bahan2 yg perlu dimasak.beli sayur,buah dan barang2 yg diperlukan oleh pak asan.dengan kepantasan dan kecekapan yg ada aku dpt menyetalkan segala keperluan memasak dlm ms 1/2 jam shj.buat ms skrg tiada lg yg dapat menandingi kepantasan ku..

Semalam sudah genap semingu aku bekerja sebagai potong man.jd pak asan dgn berat ht terpaksa bg aku gaji jgk.sebab aku perlukan duit buat masa skrg ni...

Minggu ni aku ditugaskan sebagai celup man.wlaupn kerja ni nmpk simple,tp bukan suma org boleh lakukan.tuk menjadi pencelup yg berjaya aku terpaksa kursus di timur laste selama 6 bulan 5 hari.kita tunggu dan lihat kejayaan ku sebagai celup man pada hari dan waktu yg sama minggu depan....


potong man.........

Sunday, August 9, 2009

AL-Kisah Si Penipu Besar

Dalam sebuah kampung nih.tinggal la 1 famili yg terdiri drpd si anak, ayah dan ibu.si anak dan ayah sangat suke menipu.boleh kate tiap2 hari diorg kelentong penduduk2 kampung.sbbkan itu, penduduk kampung x percaya kan diorg lagi...

Nak dijadikan citer, suatu hari tu.si ibu jatuh sakit.si anak dan ayah cuba kasi taw penduduk kampung, tp x de sutir org pon percaya.diorg pun fed up campur sedih.lps tu si ibu pun mati.si ayah dan anak masing2 merasa bersalah atas kematian isteri @ ibu yang tercinta.so diorg wat keputusan nak berubah..x moh menipu lagi..

Suatu hari tu, mase kat tepi sungai......

Ayah: kite kena berubah.biar org percaya lagi kat kite..

Anak : btul tu..

Ayah : aish..boring la pulak.apekate kite main selam2 nak??? sape leh selam dlm sungai paling lama die dikira pemenang...

Anak : woookey..bereh

lalu, si ayah pun terjun dlm air..si anak tunggu kat tepi tebing...

10 minit berlalu......

20 minit berlalu.....

30 minit berlalu....

si ayah masih x timbul2.si anak mula bimbang.plurp...si ayah pon timbul....

Anak : apsal lama sangat menyelam tadi????

Ayah : ehehehe...sorry la ek.td mase tgh menyelam.ayah jumpa kawan baik ayah.pastu die ajak ayah minum kopi kat warung.sbb tu lama tadi.( kelentong si ayah)

kini, giliran si anak lak menyelam.....

x sampai 1 minit, si anak timbul.berserta kepalanya yg berdarah....

Ayah : aik....cepat nya timbul.haaaaa, apsal kepala berdarah tu????

Anak : ni sume ayah punya pasal la.len kali , kalu nak gi warung tuh, bawak la duit.x pasal2 saya lak kena tibai kat kepala pasal ayah x bayar hutang kopi td...adoiiiiiii


Pelawak.....

kerja...kerja...

ni la tempat aku kerja

Aku dh mula mencari rezki di bumi gersang ni.sebulan lebih jugak la aku kerja.bkn apa tuk menampung kos kehidupan kat sini yg dh semakin di cekik oleh pak2 arab ni.duit sigup lagi,byk oo nak pkai duit.poning palo....

Tapi memndang kan aku dh bosa n matang ni.aku perlu cari duit sndiri dr terus mengharapkn bos aku....


pekerja yg rajin....

Tuesday, August 4, 2009

give up!!!

3/8/2009 tarikh keramat yg aku n geng2 nantikan selama berbulan2...aku dpt msg dr membe aku result dh kuar....lalu aku serta ngn geng2 gerak dr cairo menuju ke tafahna asyraf....tempat yg mn aku telah betapa selama 5tahun...aku...tokan...nubli dan 2 lagi kawannye yg aku lupa nk tanya nama gerak menaiki tramco menuju ke destinasi...

Aku dh setkan dlm pale otak ni...aku wajib lulus tahun ni...aku xdapat pikir kalau aku fail...banyak lagi benda yg aku perlu buat....kawan2 yg sebaya dgn aku dh beranak pinak...keja xyah ckp la...kebanyakan sume dh keja tetap...tp aku kt sini?

Sampainya ke destinasi yg dituju....aku terus melangkah ke kuliah dgn hati yg berdebar2 sambil dalam hati terus berdoa agak aku mencapai apa yg aku impikan selama ni...

"Natijah tampal dkt tingkat 2 dalam kelas " laung us din

Ni kawan aku yg sama2 sampai dulu....natijah dia xgerak lngsung dr yg asal...aku pn turut simpati....hati aku makin berdebar...aku xnak jd mcm dia....bile sampai je di kuliah aku terus menuju ke tempat result....Ya Allah....aku terus terduduk...air mula membasahi pipi...aku xdapat pikir ape dh...kwn2 yg lain cuba tuk sabarkan aku....

"3 subjek je aku lepas" aku mengeluh panjang....Ya Allah begitu kuat dugaan MU...dlm pale otak aku xleh nk pk ape dh....

Apa yg harus aku buat skrg?korang mesti akan ckp...ni suma dugaan...mungkin ada hikmah disebaliknya....tp yg rasa aku....entah lah...buat ms skrg otak ni blur...xleh pikir ape dah...


impianku musnah......

Sunday, July 26, 2009

Hari demi hari

Mungkin esok.....mungkin juga lusa.....kemungkinan juga minggu depan....hati aku makin lama makin xtenteram....buat tu xkena...ni xkena...hampir dikatakan suma benda xkena bagi aku...walaupn aku dah lalui benda ni 4x sebelum ni....tapi aku dapat rasakan debaran kali ni lagi kencang dari sebelumnya...

Arghhhh.....naik beku pale otak pikirkan benda ni....nak ikutkan hati memang nak cepat...tapi bila pikir2 balik comeh pun ade....cuba korang pikirkan apa yg membelenggu aku?ya betol cik ceplos....natijah imtihan...bak kata org perak result exam...org sabah lak keputusan peperiksaan...ni lah yg buat aku xtenang duduk...untuk mengelakkn dari benda ni terus aku pikir bagai nk gilo..aku cuba tuk tak bersendirian....aku sibukn diri aku ngn perkara2 yg aku xpernah buat sebelum ni...

Tapi aku redha dengan ketentuan-NYA...aku yakin allah tidak kn mengecewakan hamba-NYA...moga kta sama2 pulang ke mesia tahun ni membawa segulung ijazah yg aku tunggu selama 5tahun.....insyaallah kejayaan milik kita bersama....

hamba yg kerdil.....