Pages

Monday, November 2, 2009

Qalesya....


Cite ni dah melabuhkan tirai semalam,sampai episod 20 je.Tapi ending cam haram,leh pulak bapak muhammad 2 berubah cm2 je.Tak masuk akal betol,nasib episod xbanyak sangat.Ok,aku cerita la serba sedikit tentang cite ni...

Ade 5 sahabat,muhammad,qalesya,sadat,hj mustafa,comel.Dorang ni mulanye kenal bile masuk sekolah agama,dari situ mereka berubah dari dak jahat kepada yg baik ( tapi xde la baik mana pun).Muhammad,dulu seorang rocker (tapi main drum je pun).Di pakse oleh family dorang masuk sekolah agama tu untuk jadi baik sikit,biar muhammad ni dengar sikit cakap dorang.Bukan suh muhammad ni jadi alim pun,nak berubah sikit je.

Qalesya,seorang budak yg rajin.Mak ayah dorang berniaga,duit memanjang takde je la.Tapi memandangkn qalesya ni sungguh2 nak belajar,family dorang hantar la masuk sekolah agama tu.Sebab yurang kat sekolah tu tak kesah la nak bayar ke x,tapi die sorang je la tak bayar aku tengok.Sadat,seorang yg sangat jahat.Hobi mencuri,pukul budak dan sume benda2 yg boleh bawak korang masuk penjara.Ni sume disebabkan terikut2 idola die,iaitu bapaknye sendiri yg baru kuar penjara.Maknye suh masuk sekolah tu,supaye leh berubah,kalau susah sangat pun jangan la sampai masuk penjara.Lokap pun jadi la,dah susah sangat.

Hj mustafa,eh silap.Hj..hj..hj mustafa,sebab die dah pegi haji sebanyak 3x.Seorang pendakwah yg terlebih dakwahnye,sampai orang pun boring nak dengar.Bapaknye suh masuk sekolah tersebut bagi meluaskan lg ilmunye yg serba kurang tu,tapi bajet pandai je kat sekolah.Comel,budak yg sangat kuat makan.Mak die sorang peniaga,tapi disebabkan telah membela seekor beruang kutub perniagaan die rugi.Sebab tu la die hantar comel masuk ke sekolah tersebut,bajet bile kuar sekolah boleh kurus.

Disekolah,perbagai dugaan yg mereka tempuhi.Qalesya memanjang kena jadi kuli batak je,disebabkan ade pelajar yg cemburu dengannye berkawan dengan muhammad.Ye la,muhammad kan anak dato'.Si muhammad pulak,perubah yg mendadak jugak lah.Tapi sadat memang camtu je la,nak berkawan dengan budak bajet pandai tu (hj mustafa).

Bulan puasa dah masuk,jadi mereka dibenarkan cuti.Lalu dorang pun jumpa la family masing2,dari situ lah perubahan sedikit demi sedikit telah berlaku di antara family dorang.Tapi....perubahan bapak muhammad berlaku selama 2 minit je,tu la macam tak masuk akal sikit.Penuhkan ayat makian bile dah masuk episod 20,sebab korang akan gunakan bile dah abis cite ni.


Nota : Bagi sesiapa yg nak copy...1 episod le5.
Bak kate sadat,takde barang yg free kat dunia ni.Kalau nak tolong orang je,bile nak kaya.


Selamat beramal....

No comments: