Pages

Tuesday, April 27, 2010

Sejarah Pahang


Menurut buku yang ditulis oleh R.O. Windstedt nama Pahang pada mulanya ialah Inderapura. Pada suatu ketika Raja negeri Inderapura Makmur Shahbana ketika itu berhasrat menukar nama Inderapura Makmur Shahbana kepada suatu nama yang ringkas dan sedap di dengar. Beliau meminta Bendahara mencadangkan kepada rakyat jelata bahawa beliau akan memberi seuncang emas dan sepersalinan pakaian baru kepada sesiapa yang dapat memberi nama baru yang menarik. Beliau memberi tempoh selama tiga hari untuk orang ramai tampil ke istana mencuba nasib.

Pada hari pertama tidak ramai yang datang ke istana, kalau ada pun seorang dua. Raja Inderapura pula tidak berkenan. Masuk hari kedua jumlah yang datang berkali kali ganda dari hari pertama namun semua tidak mendapat tempat di hati raja. Pada hari ke tiga datanglah dua orang sahabat karib ke istana ketika hari masih pagi benar. Ketika ditanya apakah nama yang hendak mereka berikan, kedua mereka berlumba lumba bersuara.

"Hamba cadangkan nama Karma Sari."
"Hamba pula cadangkan Margapura."

" Karma Sari lebih molek. "
" Molek lagi Margapura. "

" Pilihlah Karma Sari! "
" Margapura! "

" Karma Sari! "
" Margapura! "

"Karma Sari molek! "
" Molek lagi Margapura! "

" Tengkorak hang! "
" Opah hang! "

"Opah hang!"

" Sudah! Sudah! " Tiba tiba raja Inderapura mencelah," Dalam banyak banyak nama yang kamu sebutkan tadi, Beta amat tertarik dengan nama yang terakhir kamu berdua berikan tadi, apa tadi ? Opahang! Ya… opahang! Pahang sedap nama tu mulai hari ini beta namakan negeri ini dengan nama baru iaitu Pahang. "

6 comments:

hiro said...

semangat cintakn negeri!!!!..RESPECT

jo said...

cuba buat cerita negeri johor pulak...

GeNgKaPaK said...

hiro- tp den nogoghi

jo- johor xbest...haha

Wanie Azeera said...

ahaha walaupun wanie lahir kat pahang, baru wanie tau ni kisahnye :p

zayani zidane said...

dah 3 kali aku tengok org post citer ni.haha

GeNgKaPaK said...

wani- cmni la kesah die..haha

zayani- ok la 2 lom masuk ke 5 kali