Pages

Tuesday, June 8, 2010

Tiket Keretapi


Tiga lelaki India dan tiga lelaki Pakistan melakukan perjalanan ke pertandingan Kriket Dunia di German dengan menggunakan keretapi. Di stesen keretapi lelaki lelaki Pakistan telah membeli satu tiket setiap seorang, tetapi tiga lelaki India hanya membeli 1 tiket sahaja untuk mereka bertiga.

" Macam mana kamu bertiga nak naik keretapi sedangkan kamu beli hanya satu tiket? " tanya salah seorang lelaki Pakistan. " Lihat dan belajar " kata salah seorang lelaki India.

Mereka semua pun menaiki keretapi. Lelaki Pakistan duduk di kerusi yang telah ditetapkan sedangkan ketiga tiga lelaki India tersebut bersesak masuk ke dalam sebuah tandas dan menutup pintu tandas tersebut.

Seketika selepas keretapi bertolak, konduktor keretapi pun datang untuk memungut tiket. Dia mengetuk pintu tandas dan berkata " Tolong bagi tiket ". Pintu tandas di buka sedikit sahaja, kelihatan sebelah tangan menghulurkan tiket kepada kunduktor. Konduktor mengambil tiket tersebut dan berlalu. Ketiga tiga lelaki Pakistan melihat perlakuan tersebut dan bersetuju bahawa idea lelaki lelaki India itu memang bijak.

Jadi selepas perlawanan, mereka bercadang untuk meniru idea lelaki lelaki India tersebut dan dapat menjimatkan wang. Bila mereka tiba di stesen keretapi mereka hanya membeli 1 tiket sahaja, tetapi yang memeranjatkan mereka lelaki lelaki India langsung tidak membeli tiket.

" Macam mana kamu nak meneruskan perjalanan dengan keretapi jika kamu tidak membeli tiket? " tanya salah seorang lelaki Pakistan.

" Lihat dan belajar " jawab lelaki India. Bila mereka menaiki keretapi ketiga tiga lelaki Pakistan bersesak di dalam sebuah tandas kemudian lelaki lelaki India pula mengambil giliran bersesak di dalam sebuah tandas lain yang berhampiran. Keretapi pun bergerak memulakan perjalanan.

Seketika kemudian seorang dari lelaki India keluar dari tandas dan berjalan menuju ke tandas di mana lelaki Pakistan sedang bersembunyi. Lelaki India tersebut mengetuk pintu tandas dan berkata " Tolong bagi tiket ".

Pintu tandas dibuka sedikit, kelihatan sebelah tangan menghulurkan tiket. Lelaki India tanpa berlengah mengambil tiket tersebut dan terus pergi ke tandas tempat di mana kawan kawannya sedang menunggu.

5 comments:

jo said...

haha....
bijak.

reen_sofee said...

hahaha
gle pandai trick!
hahaha

Kimmy said...

kurang asam nye india tu menipu.. ceit.. nasib baik cerita jer.. kalo yg betul sure die kena bantai ngan org pakistan tuh.. heh

ice♥ice said...

lihat dan belajar..haha :P

GeNgKaPaK said...

jo - nnt try la wt cm2

reen - org mesia xdigalakan..

kimmy - klo cite btol org pakistan 2 bkn tau org indis yg buat

ice - jgn bnd lain yg belajar sudah