Pages

Friday, June 4, 2010

Lebai Malang


Aku lambat bangun !! Ya Allah, hari ni ada presentation dekat tempat kerja aku. Boss aku semua ada, kalau aku lambat, abis lah karier aku kali ini. Aku bergegas ke bilik air nak gosok gigi. Mana colgate ? alamak !! colgate lupa nak beli, macam mana ni ? Takkan nak gosok gigi tak pakai colgate ? Mulut aku kalau pagi pagi berbau tak agak agak, bangkai tikus lagi wangi. No time to buy, terpaksa gosok gigi pakai shampoo.

Aku bilas je badan, takda gosok gosok, sabun pun aku skip. Lepas mandi aku pakai baju, cari baju kemeja lengan panjang biar smart sikit. Takda baju yang dah digosok, semua baju aku ronyok macam kertas kene gomol. Orang dah lambat ni, terpaksalah gosok baju kejap. Aku cari seterika tak jumpa, ada dekat dalam bilik adik aku. Aku ketuk pintu bilik dia, tak bukak. Aku terai buka pintu tapi terkunci. " Hoi Leman, buka pintu ni lah !! Aku nak amek seterika, kau nak simpan itu seterika sampai kiamat ke pe ? Bukaklah cepat, Aku dah lambat nie ". Adik aku kalau dah tidur macam orang mati, susah nak sedar, aku ingat kalau dia mati betul betul pun orang ingat dia tido. Akhirnya dapat jugak aku seterika tu.

Pager aku berbunyi. Opis aku yang page, dia letak 999, urgent lah tu. Aku tipon balik, diorang semua cari aku. Aku cakap aku overslept, aku on the way, kejap lagi sampai. Aku pakai baju yang baru aku gosok, eh apesal kecik ni ? Ler, aku tersalah gosok baju rupanya. Aku tergosok baju adik aku. No time, aku pakai T-shirt polo, at least takyah gosok. Berdesut aku keluar rumah tunggu teksi. Sepuluh minit aku tunggu teksi tak datang datang, akhirnya ada kosong, aku tahan, teksi stop. And at that very moment aku teringat yang beg berisi surat surat for the presentation tertinggal kat rumah, aku suruh dreba teksi tunggu sekejap, dia kata ok sementara tu aku berdesut balik ke rumah. Bila aku patah balik, itu teksi dah takda... .aarrgh hampeh tul.. so tunggu teksi lain lah. Pagi pagi memang susah nak carik teksi, kalau naik bas sudah terang terang tak sempat.

Terpaksa la aku gi naik bas, ramai gilos. Macam sarden aku kat dalam. Drebar bas tuh pulak bawa punya la slow... approaching trefik light dia bawak lagi slow, dari jauh aku nampak lampu merah, lepas tu tukar hijau, bila bas dah nak dekat itu trefik light, dia tukar merah balik, bas pun berenti lah, aku punyer bingit. Aci kat sebelah aku plak tertido, kepala dia terlentok kat bahu aku, lepas tu meleleh leleh air liuh dia kener tangan aku. Arghhh... bau kari, ni mesti baru sarapan prata ni, macam nak kasi satu kompang je. Orang makin berasak asak, sebelah aku ada perempuan mengandung. Dah sarat benar aku tengok, dalam hati aku dia ni perut dah macam ni punya besar pun masih naik bas lagi, naiklah teksi. Kang terberanak dalam bas kang tak ke haru jadinya ?

Aku pun bangunlah kasi dia duduk, bila aku bangun je, tu aci punya kepala sudah jatuh itu kerusi punya atas jugak, dia terperanjat, apa taknya tengah tido syok syok kat atas bahu aku, padan muka dia. Tu perempuan mengandung tak nak duduk plak, ek eleh dia ni macam aku nak tempeleng je. Orang dah kasi duduk tu duduk je lah. Jadi aku duduk balik lah, aci tengok aku sambil tersenyum, dia sambung tido kat bahu aku, siol punya keling, satu kali punya tepuk putih nanti.

Perkara yg amat ditakuti terjadi juga, trefik jam. Nak terkencing aku dibuatnya, entah dah berapa ribu kali aku asyik pandang jam tangan aku. Why ? Why must this happen to me today ? Aku dah penik rabak, Tuhan saja yang tahu macam mana punya berkecamuk hati aku di saat ini. Pager aku berbunyik lagi 999! Nak call balik ke tak nak ni ? kalau call balik gerenti aku kena maki punya. Habislah aku punya promotion, argghhh ! Aku keluarkan aku punya handphone. Mesti nak call baliklah, aku akan explain the whole situation, hopefully boss aku understand. " Hello... Mr Ng, this is Malim. I'm still stuck at this ". "Malim !! Where the hell are you, the whole dept is looking for you, boss will be here any moment u know ". Tepon aku tiba - tiba termati, battery flat la pulak. Aku punya supervisor mesti ingatkan aku letak tepon, arghhhh. Habis lah aku ! Ni apek dekat depan aku asyik perhatikan aku dari tadi, muka macam LKY. Aahh... buat bodoh sudah.

Aku pun turun dari bas yang dari tadi tak bergerak gerak, dekat depan tu ader kedai basikal, aku beli basikal dan berdesut ke opis. Sampai jugak aku kat opis, aku lari naik tangga menuju ke main entrance, at the same time ada orang nak keluar BEDEBOOOOKKK !! Aku tergolek jatuh dari tangga, hidung berdarah, fail dan kertas kertas semua berterabur. Aku pungut balik semua kertas kertas, ada yang melayang sampai dekat tengah jalan.

Aduuuhhhhhhhh... tensen nyer aku !! kereta semua horn kat aku. PON !! PON !! PON !! sebab aku kutip kertas kertas dekat tengah tengah jalanraya. Pager aku berbunyi lagi BEEP !! BEEP !! BEEP !! Orang pekik " HOI !! CLEAR THE ROAD LAH ! ".

Cuaca panas gila, aku dah berpeluh peluh. Dapat juga semua kertas kertas yang berterabur tu. Aku masuk ke opis, semua orang tengah dok kumpul, tengokkan aku yg baru masuk. Hidung berdarah, baju basah, seluar terkoyak sikit, kertas kertas dalam beg tak terurus. Rambut ala ala allycat pulak tu. Tengah kalut kalut, datang supevisor aku. " Ahhhhh Malim, boss is on MC for three days. The presentation postponed to next week ". Arrggghhhh !!! aku rase macam nak sumbat je mulut dia dengan mop.

2 comments:

reen_sofee said...

ish!
sekat aty lak bace cite ko neh!!!

GeNgKaPaK said...

sakit hati xpe jgn mkn hati..haha