Pages

Tuesday, November 23, 2010

Papan Tanda

Beberapa orang polis trafik tengah duduk disimpang jalan, bagi menangkap pemandu yang memecut melebihi had laju. Seorang pegawai trafik ternampak sebuah kereta yang dipandu tersangat perlahan, yang dianggarkan hanya dipandu 22 kilometer sejam sahaja. Maka polis trafik itu pun berfikir " Tidak boleh jadi ni, lambat lagi dari kura kura. Sangat bahaya bagi pemandu yang lain ".

Polis trafik pun menahan dan memeriksa kereta itu dan didapati terdapat 5 orang wanita, dua wanita di depan dan tiga duduk di belakang. Mata kesemuanya terbeliak dan mengigil ketakutan yang amat sangat dengan muka pucat macam mayat. Pemandu wanita sangat hairan dan bertanya " Apa kesalahan saya tuan ? Saya tidak melebihi had laju, kenapa ditahan? ". " Makcik ", polis trafik menjelaskan " Makcik bukan melebihi had laju, tapi memandu lambat daripada had laju juga boleh menyebabkan kemalangan kepada kereta yang lain ". " Lambat dari had laju? " wanita itu merasa hairan.

" Tuan, saya mengikut dengan tepat kelajuan yang tercatat di papan tanda ( JALAN AMPANG 22) " bantah wanita itu dengan marah. Polis trafik itu tersenyum sindir dan menjelaskan maksud ( JALAN AMPANG 22 ) adalah tanda nama jalan dan bukanya had laju. Dengan perasaan malu, wanita itu mengucapkan terima kasih atas penjelasan itu.

" Tapi sebelum makcik meneruskan perjalanan, saya ada satu pertanyaan. Adakah ke semua penumpang di kereta makcik semuanya sihat ? Nampaknya makcik makcik yang lain macam mengigil ketakutan dan muka pucat " polis trafik itu bertanya kehairanan. " Oh... jangan bimbang ,mereka semua akan bertenang semula selepas beberapa minit lagi. Kerana kami baru saja menuruni ( Jalan Bukit Bintang 309) ".

5 comments:

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

haha
klaka!

Ummu~Ishak said...

jalan maluri 12. jenuh!

Hafizi Tajuddin said...

Musa al-kazeem street 7th district.. habislah, tertidurlah sambil memandu klu camni=)

jo said...

haha..gila racing....

GeNgKaPaK said...

ctie - kt mn?

ummu - tau ke?

fizi - cm tau yo kek mano tu

jo - nsb xde jln umah lu